Ausztrália után Új-Zéland is nemet mondhat a Huaweinek

Huawei, logó
3082548 04/25/2017 Huawei pavilion at the International Exhibition for Information and Communications Technology Sviaz - 2017 in Moscow. Kirill Kallinikov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Új-Zéland kormánya úgy döntött, hogy nem engedélyezi a Spark nevű mobilszolgáltatónak, hogy a Huawei eszközeit használja az 5G hálózata kiépítéséhez. Ezzel, Ausztrália után alig egy hónappal, újabb ország mondhat nemet a kínai vállalatnak, amely szeretne globális piacvezető lenni az 5G területén.
Vágólapra másolva!

Az 5. generációs mobilhálózatot már több cég is elkezdte fejleszteni, és sokáig úgy tűnt, hogy a kínai Huawei lehet majd a befutó ezen a területen. Azonban egyre több ország bizalmatlan a vállalattal szemben.

Nemrég az amerikai kormány állítólag azt kérte a szövetségeseitől, hogy a jövőben ne használjanak Huawei termékeket. A múlt hónapban két amerikai szenátor pedig arra szólította fel a kanadai miniszterelnököt, hogy ne engedjen be semmilyen Huawei technológiát a kanadai 5G hálózatba.

Az amerikai vezetés még 2012-ben nevezte nemzetbiztonsági fenyegetésnek a Huaweit és a ZTE-t, mert a cégek állítólag a fogyasztók és üzletek után kémkedtek, és mindent jelentettek a kínai kormánynak. Az USA-ban ugyan megállították a Huawei térhódítását, ám a kínai gyártó ennek ellenére is a második legnagyobb lett az okostelefon-piacon.

illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Kirill Kallinikov

Az Egyesült Államok után Ausztrália is hasonlóan döntött, Új-Zélandon pedig a GCSB (Kományzati Kommunikációs Biztonsági Hivatal) jelenleg egy eljárást folytat, amely azt vizsgálja, hogy jelentenek-e biztonsági kockázatot a Huawei eszközei. A GCSB az eljárás lezárultáig a helyi törvényeknek megfelelően nem engedélyezte a hálózat kiépítésének folytatását a Spark számára.

A hatóság ideiglenes intézkedése ugyanakkor nem zárja ki a Huawei-t az 5G hálózat építéséből, a szolgáltatónak ugyanis lehetősége van arra, hogy reagáljon a hivatal intézkedésére és mérsékelje a felmerült biztonsági kockázatokat.

A Huawei az utóbbi időben rengeteg pénzt költött az 5G technológia fejlesztésére, de mellettük ugyancsak vezető helyen van az Ericsson és a Nokia is.

A riválisok mellett viszont a céggel szembeni bizalmatlanság jócskán megnehezíti a Huawei dolgát és a biztonsági kockázatokra már az Egyesült Királyságban is felhívták a figyelmet. Ennek ellenére sok nagy mobilszolgáltató dolgozik szorosan együtt a kínai céggel.