Itt nyílik a világ legnagyobb IKEA áruháza

népszerű márkák galéria, ikea
The logo of IKEA is pictured outside Europe's biggest Ikea store in Kungens Kurva, south-west of Stockholm on March 30, 2016. - Ikea founder Ingvar Kamprad, who built a global business empire with revolutionary flat-pack furniture and dallied with Nazism in his youth, turned 90 today. (Photo by JONATHAN NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A svéd áruházlánc, az IKEA bejelentette, hol és mikor nyitja meg egyelőre legnagyobb alapterületű áruházát.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb IKEA áruház 2020-ban nyílik majd meg a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában – írja a Bloomberg.

A település egyik központi részére tervezett új üzlet nem önálló épületet kap, hanem a hatalmas Mall of Asia nevű bevásárlóközpontban létesül.

Itt a cég mintegy 65 ezer négyzetmétert vesz bérbe. Összehasonlításként: a saját épületben berendezett áruházak jellemzően 35 ezer négyzetméter körüli alapterülettel bírnak.

Az SM Mall of Asia nevű komplexumban bérel hatalmas területet az IKEA Forrás: Shutterstock

A manilai komplexumban kétszintes üzletet, raktárat, e-kereskedelmi és call center központot is kialakítanak. A hatalmas városban 60 perces távolságon belül több mint 5 millió háztartást tudnak így majd kiszolgálni. Az IKEA a tervek szerint 500 helyi munkavállalót alkalmaz majd a létesítményben, és 9000 féle termékből áll majd a kínálat.

Az áruház kialakításának és megnyitásának költségei 134 millió dollárra rúgnak.

A hírek szerint nem a Fülöp-szigetek fővárosába tervezett áruház lesz az egyetlen ázsiai egység a közeljövőben. A cég néhány hónapja nyitotta meg az első indiai IKEA-t, 2020-ban pedig egy másik metropoliszban, Tokióban is áruháznyitást terveznek, mégpedig egy forgalmas metróállomás közelében.

A legnagyobb európai IKEA áruház Stockholmban van Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A manilai döntés mellett szólhatott az is, hogy a Fülöp-szigetek gazdasági erősödése jelentős volt az elmúlt években. A GDP-növekedés több egymást követő negyedévben is 6 százalék fölötti volt.

A 105 millió lakosú ország demográfiai mutatói kedvezőek, a társadalomban többségben vannak a munkaképes korúak.

A várakozások szerint az erősödő középosztály 2030-ra annyit fog költeni, mint egyes fejlett országok hasonló társadalmi csoportjai.