Olyat produkált a magyar gazdaság, amire évtizedek óta nem volt példa

SOCCER STADIUM Horizontal construction
Cranes silhouettes are pictured at the construction site of the future 'Puskas Stadium' on April 25, 2018 in Budapest, Hungary. - The 'Puskas Stadium' will be Hungary's biggest soccer stadium and one of the 13 places to host the EURO2020 European football Championships. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A várakozásokat messze meghaladva az idei harmadik negyedévben 5 százalékkal, az uniós átlag kétszeresét is meghaladó mértékben bővült a magyar gazdaság teljesítménye. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint míg a kétezres években a külső és belső eladósodottságot eredményező gazdaságpolitika a csőd szélére sodorta Magyarországot, napjainkban a növekedés alapjai stabilak, negyedévről negyedévre 4 százalék feletti bővülést mutat, a költségvetési hiány alacsony, ezzel az államadósság aránya is évről évre csökkenni tud. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a gazdaságot döntően a piaci szolgáltatások és az építőipar kirobbanó növekedése húzta, a kellemes meglepetést pedig a tavalyinál nagyobb kukorica, napraforgó és szőlőtermés okozhatta. A Takarékbank egyébként mind az idei, mind a jövő évi növekedési várakozását növelte. Legutoljára a 2000-es évek elején, az I. Orbán-kormány időszakában volt ilyen gyors növekedés. 
Vágólapra másolva!

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 5 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ilyen magas növekedésre legutóbb a 2000-es évek elején volt példa.

2000 első negyedévében regisztrálták a legnagyobb bővülést Magyarországon, akkor 5,6 százalékkal bővült a gazdaság.

Az autógyártás nagyban hozzájárult a remek magyar növekedési adathoz Fotó: Polyák Attila - Origo

Eredményes a kormány gazdaságpolitikája

Eredményes a kormány adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitikája, az idei harmadik negyedévben 5 százalékkal, az uniós átlag kétszeresét is meghaladó mértékben bővült a magyar gazdaság teljesítménye – minderről már Varga Mihály beszélt. A pénzügyminiszter hozzátette:

az elmúlt tíz évben nem volt ennél nagyobb mértékű a magyar gazdaság növekedése,

ami egyértelmű jelzés arra, hogy minden feltétel adott egy jóval négy százalék feletti éves növekedés eléréséhez.

Forrás: Takarékbank

A hazai gazdaság 2013 óta kiegyensúlyozott és fenntartható növekedési pályán van – mondta Varga Mihály. A tárcavezető emlékeztetett: míg a kétezres években a külső és belső eladósodottságot eredményező gazdaságpolitika a csőd szélére sodorta Magyarországot, napjainkban

a növekedés alapjai stabilak, negyedévről negyedévre 4 százalék feletti bővülést mutat,

a költségvetési hiány alacsony, ezzel az államadósság aránya is évről évre csökkenni tud.

Varga Mihály Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Második helyen vagyunk az unióban

Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság 2018 első három negyedéves növekedése több mint két és félszerese az uniós átlagnak, ezzel a régióban az első, az Európai Unióban a második helyen szerepel a tagállamok között. Az idei évben eddig egy erőteljes, 4,7 százalékos növekedést láthatunk. Ehhez minden nemzetgazdasági ág érdemben hozzájárult, melyek közül a magas ütemben bővülő építőipar és szolgáltatási ágak emelhetők ki. Ezek mögött két fő húzóerő áll: a jövedelmi helyzettel párhuzamosan emelkedő lakossági fogyasztás és a kétszámjegyű bővülést elérő beruházások.

Legutóbb az Európai Bizottság emelte 4,3 százalékra a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését,

így mostanra a hazai és nemzetközi szervezetek szinte egyöntetűen jóval négy százalék feletti bővülést várnak Magyarországon 2018-ra, ami összhangban van a kormány várakozásaival – mondta el a pénzügyminiszter. Hozzátette: ennek elérését egyebek mellett az otthonteremtési program, a tartósan emelkedő bérek, a növekvő belső fogyasztás, az erős export, a fejlesztési projektek megvalósulása, valamint a szolgáltatói szektor növekvő teljesítménye támogatja.

Forrás: Takarékbank

Kellemes meglepetések

A harmadik negyedévben a várakozásoknál jóval gyorsabban, 4,8 százalékkal nőtt a hazai GDP, míg az eggyel kevesebb munkanap miatt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés kereken 5 százalék volt. A GDP – szezonálisan és naptárhatással kiigazítva - 1,2 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, ami megfelelt a Takarékbank várakozásainak - közölte Suppan Gergely, a bank vezető elemzője. A gazdaságot döntően a piaci szolgáltatások és az építőipar kirobbanó növekedése húzta, a kellemes meglepetést pedig a tavalyinál nagyobb kukorica-, napraforgó- és szőlőtermés okozhatta.

Az ipar teljesítménye alig járult hozzá a növekedéshez, mivel a szeptembertől bevezetett új károsanyag-mérési szabályzatok (WLTP) visszafogta az ágazat teljesítményét, azonban amint az autógyártók megszerzik a szükséges engedélyeket, a járműgyártás újabb lökést adhat a növekedésnek, így ennek hatását átmenetinek tekintjük - tette hozzá.

A külkereskedelem azonban fékezhette a növekedést, mivel az áruforgalmi többlet érdemben csökkent, amit részben ellensúlyozhatott a szolgáltatások többletének növekedése.

A hazai fogyasztás lendületesen bővült Forrás: MTI/Balázs Attila

Újabb bérnövekedés jöhet

A közeljövőben várható a kivitelezési fázisban levő lakásépítések átadási hulláma, ami az iroda-, ipari, logisztikai, raktárpiaci fellendüléssel, a tisztán állami és uniós beruházásokkal tartós növekedési pályán tartja a hazai gazdaságot.

a jelentős munkaerőhiány, egyes szakmákban további életpályamodellek miatt a bérek a következő években is megközelítően kétszámjegyű növekedést mutathatnak, amit részben enyhít a szocho csökkentése, így a munkáltatói költségek lassabb ütemben növekednek. A növekedést a következő években további jelentős autóipari és vegyipari beruházások is támogatják - mondta Suppan Gergely.

Emelte a várakozásait a Takarékbank

A vezető elemző közölte, a negyedik negyedévben a növekedés közel maradhat az 5 százalékhoz, így az idei 4,6 százalékos növekedési előrejelzésüket 4,8 százalékra emelhetjük.

A jövő évi növekedésre pozitív kockázat lehet a várható lakás- és irodaátadási hullám, új modellek hazai gyártása, az eseteges megállapodás a Brexitről, valamint a kereskedelmi háborúval kapcsolatban, míg negatív kockázat lehet az egyre súlyosabb csapadékhiány, a megállapodás nélküli brit kilépés, a kereskedelmi háborúk fokozódása, valamint az olasz gazdasági és költségvetési helyzet is.

A munkaerőhiány szintén fékezheti a növekedést, ugyanakkor a hatékonyság és a termelékenység növelésére ösztönözheti a vállalatokat, ami további beruházásokat generálhat. A munkaerőhiány pedig a vártnál gyorsabb bérnövekedéshez vezethet, így a fogyasztás növekedése is meghaladhatja a várakozásokat.

Az egész közép-európai régió gazdasága gyorsan növekszik Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Erőteljesen nőtt a térségünk, Németország visszaesett

Az eddig megjelent GDP-adatok alapján kiemelkedően teljesített a hazai gazdaság. A lengyel GDP növekedése az előző negyedévhez hasonlóan 5,1 százalék volt, a román GDP éves növekedési üteme 4,1 százalékról 4,3 százalékra gyorsult, a szlovák GDP növekedése 4,5 százalékról 4,6 százalékra élénkült, azonban a cseh növekedés 2,4 százalékról 2,3 százalékra lassult. Kiábrándítóan teljesített a német gazdaság: az előző negyedévhez képest 0,2 százalékra esett vissza, míg az éves növekedés 1,1 százalékra lassult.

A német gazdaságot egyértelműen az autóipar húzta vissza, az egyes autómodellek motorvariánsainak WLTP követelményeinek való megfelelése a következő negyedévekben visszahozhatja a növekedést a német gazdaságba.

Az európai gazdaságok lassulása ellenére tehát a régiós gazdaságok inkább gyorsulást mutatnak, a hazai növekedés pedig a lengyellel együtt a régió és az EU leggyorsabb növekedését mutatja.

A jelenlegi adatok, valamint a kilátások arra utalnak, hogy a hazai gazdaság felzárkózása érdemben gyorsulhat - mondta Suppan Gergely.

Autóipari nagyhatalom

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarország újabb lépést tett, hogy autóipari nagyhatalom legyen Európában azzal, hogy egy dél-koreai cég Tatabányán épít új gyárat. Idén szinte minden héten érkeznek bejelentések új beruházásokról, de ezek közül kiemelkedett a BMW debreceni gyárépítése.

A hajdú-bihari megyeszékhelyen a következő években több ezer új munkahely jöhet létre, és a teljes magyar gazdaság gyorsabban nőhet a várakozásokhoz képest.

A hazai autóipari szektor az ipari termelés 28,8 százalékát adja, termelési értéke tavaly meghaladta a 8100 milliárd forintot, ennek 91,7 százaléka külföldön talál vevőre. Az ágazatban 168 ezren dolgoznak.