Szeptemberben is nagyon húzott az építőipar

építőipar, növekedés, 2017
Vágólapra másolva!
Az év kilencedik hónapjában negyedével volt nagyobb az építőipar teljesítménye, mint egy évvel korábban. 2018 első kilenc hónapjában pedig már ötödével nőtt a termelés mértéke a tavalyi évhez képest.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben az építőipari termelés 25,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az előző havi 25,7 százalékos felülvizsgált adattal szinte megegyezően.

Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 22,2, az egyéb építményeké 30,5 százalékkal.

Az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 0,2 százalékkal csökkent az előző havihoz mérten - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első kilenc hónapjában 22,8 százalékkal emelkedett az építőipar termelése az előző év azonos időszakához képest.


Az épületeknél az ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést - fűzte hozzá a KSH.

Az építőipar folyó áron számolt kibocsátása szeptemberben 375,3 milliárd forint volt, az év első kilenc hónapjában pedig elérte a 2235,8 milliárd forintot.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 42,5 százalékkal meghaladta az egy évvel azelőttit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 58,4 százalékkal nagyobb volt, mint 2017 szeptemberében.

Kiemelkedően jó hónap volt az építőiparban szeptember Forrás: DDC

Ezen belül a szeptemberben megkötött új szerződések volumene 34,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbiaktól.

Az épületek építésére kötött új szerződések 9,3 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 46,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 9,9 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához viszonyítva és 2,3 százalékkal az előző negyedévhez képest. Az épületek építésében 12,3, az egyéb építményeknél 7,3, a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben 10,0 százalékkal nőttek a termelői árak a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva.

Az első három negyedévben 9,1 százalékos volt az áremelkedés, az épületek építésében 11,7 százalékkal, az egyéb építmények építésénél 6,7 százalékkal, a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben 9,2 százalékkal nőttek az építőipari termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Sok az új lakás

2018 III. negyedév végéig 10 218 új lakást adtak át, ami 28 százalékos növekedés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Lakásépítési engedélyből 26 655 darabot adtak ki, ami 6 százalékos időszaki csökkenést mutat - írja Horváth András, a Takarékbank elemzője a friss építőipari adatok kapcsán.

A fenti számokból Budapest részesedése az átadások területén 2154 darab, míg az engedélyekből 8219 darab, így bár jelentős volument képvisel a teljes mennyiségből, de jól látszik, hogy

széleskörű, országos felfutásról van szó.

Az építőipari szereplők jelentős hányadát lefedő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal (IFK) adatai szerint immár több mint 1.5 millió négyzetméternyi ingatlan van kivitelezési fázisban, a beruházások értéke meghaladja a 680 milliárd forintot.

Ez abszolút rekordot jelent, ezzel a volumennel a magyar átveheti a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piaca címet.

A fejlesztés alatt álló ingatlanok funkció szerint 41 százalék iroda, 34 százalék lakás, 16 százalék kereskedelmi, 8 százalék logisztika, 1 százalék pedig szállodafejlesztés.

Az építőipar az utóbbi hónapokban ismét stabilan erős pályán mozog, a harmadik negyedévben 29.2 százalékos volt az átlagos növekedése, így a negyedéves GDP növekedéséhez érdemben hozzá tudott járulni, még a relatíve kis súlya ellenére is.

A novemberben már építési engedéllyel rendelkező ingatlanok kapcsán kitolt kedvezményes áfa határideje a következő 2 évben segíthet fenntartani az építőipar lendületét, de az építési engedélyszámokban és már a szerződésállományban is egyértelműen látszik a csökkenő trend.

Illusztráció Forrás: DDC

Így a következő 1-2 évet követően az infrastrukturális beruházások a jelenleginél is jóval nagyobb arányt fognak képviselni az építőiparon belül.

2018-ban 22 százalék körüli éves építőipari növekedésre számítunk, míg 2019-ben a jelenlegi kilátások alapján szintén robosztus, 15 százalék feletti lehet a bővülés

- mondja Takarékbank munkatársa.

A kivitelezői kapacitáshiány továbbra is jelentősen megnehezíti a rendelésállomány teljesítését az egész szektorban, a jelentős számú megkezdett kivitelezés ellenére is jól látszik, hogy jelentős csúszásokat szenved szinte minden beruházás - teszi hozzá az elemző