Így pályázzon hűtő- és mosógép cserére

energia spórolás, energiatakarékosság, mosógép
Vágólapra másolva!
November 5-től újra indul az Otthon Melege program, melyben pályázni lehet hűtőgépek, fagyasztókészülékek, mosógépek, illetve mosó-szárítógépek cseréjére. A korszerűsítést és az energiatakarékosságot is szolgáló programra vonatkozó, legfontosabb tudnivalókat és feltételeket gyűjtötte össze az Origo.
Vágólapra másolva!

A közzétett új kiírással a kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez. A programban való sikeres részvételnek van néhány olyan fontos feltétele, melyet minden lakossági pályázónak be kell tartania ahhoz, hogy támogatást kaphasson háztartásának korszerűsítéséhez.

Melyik szervezet a pályázat lebonyolítója, és miért fontos ez?

A korszerűsítési pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium tette közzé. A pályázat kezelése, a lebonyolításával kapcsolatos feladatok az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft.-hez tartoznak. Ennek az a jelentősége, hogy csak a lebonyolítóként eljáró társaság az, amely a pályázattal kapcsolatban eljárhat, döntéseket közzé tehet. A programban a pályázók körén kívül érintettek gyártók és kereskedők is, ám az eljárásokat minden esetben a kijelölt, állami tulajdonban működő kft. folytatja le. A pályázat lebonyolítását illető valamennyi információ kapcsán az tekintendő irányadónak, amit ez a szervezet közzétesz.

Illusztráció Forrás: AFP/Phanie/Garo

Kik pályázhatnak támogatásra?

Pályázatot nagykorú, magyar adóazonosító jellel és magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személyek nyújthatnak be. Vannak ugyanakkor olyan körülmények, amelyek bizonyos pályázókat kizárhatnak a benyújtásra jogosultak köréből. Ilyen lehet például az, aki korábban meghatározott pályázatokon indulva, sikerrel tett szert támogatásra, vagy például lejárt, 60 napot meghaladó köztartozása áll fenn. A pályázatra nem jogosultakról részletes információt a program oldalára kattintva lehet találni.

Hány darab gép cseréjére lehet pályázni?

Személyenként és lakásonként legfeljebb egy darab háztartási nagygép cseréjére igényelhető a támogatás. Ez lehet hűtőgép, mosógép, fagyasztó, illetve mosó-szárítógép.

Mi a sikeres pályázat fontos feltétele?

Lényeges, hogy a pályázatra akkor adható támogatás, ha a gépcserével igazolható az éves szinten mért, legalább 10 százalékos energiamegtakarítás, valamint az évente minimum 20 kilogrammos szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

A pályázónak kell kiszámolnia, hogy a támogatással beszerzendő új gép teljesíti ezeket a megtakarítási értékeket?

Nem. A pályázati portálon a pályázónak a gépek adatait kell megadni (itt vagy itt), amelyek ismeretében az elektronikus felület képes kiszámolni azt, hogy a tervezett cserével biztosíthatók-e az előírt minimális megtakarítási értékek.

Csak elektronikusan, pályázati portálon keresztül, vagy papír alapon is lehet pályázatot benyújtani?

Pályázatot benyújtatni kizárólag elektronikus úton lehet, az erre kialakított portálon. A portál üzemeltetését a pályázatot lebonyolító állami tulajdonú cég végzi.

Elegendő-e e-mail címmel regisztrálni a pályázati portálon, vagy ügyfélkapus regisztráció szükséges?

A pályázati portálon ügyfélkapus belépéssel kezdhető meg a pályázat benyújtása. Egyszerű e-mail címes regisztrációra a portál nem ad lehetőséget. A pályázat csak a más típusú elektronikus ügyintézéshez is igénybe vehető, ügyfélkapus regisztráció birtokában nyújtható be, mert az ott használt belépő adatokkal lehet belépni a gépcserés pályázati portálra.

Bármelyik kereskedőnél vásárolt nagygépre igényelhető pályázati támogatás?

Nem. Csak a "Regisztrált kereskedők listáján" szereplő kereskedőktől beszerezhető gépekre igényelhető támogatás. A lista megtekinthető a pályázati portálon. Fontos továbbá, hogy a regisztrált kereskedők kínálatából is csak azok a berendezések választhatók, melyeket előzetesen annak gyártói sikeresen nyilvántartásba, katalógusba vetettek (a számukra előírt módon).

Mekkora pályázati összeg nyerhető el támogatásként?

A pályázati kiírás több feltételt nevesít az egyes géptípusokra kiadható támogatás kapcsán. Minden esetben csak regisztrált kereskedők katalógusba vett gépeire igényelhető támogatás.

A támogatás mértéke a vásárláskor érvényes bolti ár legfeljebb 50 százaléka lehet, de ennek mértékét az is befolyásolja, a berendezés milyen energetikai osztályba tartozik:

  • A+ besorolás esetén a mérték legfeljebb 25 000 forint / nagygép
  • A++ besorolás esetén a mérték legfeljebb 40 000 forint / nagygép
  • A+++ besorolás esetén a mérték legfeljebb 45 000 forint / nagygép

Keverőtárcsás mosógép cseréjére igényelhető-e támogatás?

Mivel a keverőtárcsás mosógépek nem rendelkeznek fűtőszállal, automatizált vízszivattyúval, programozható mosóelektronikával, illetve centrifugával, valamint töltősúlyuk általában megközelítőleg 1,5 kilogramm, használatukat és működési elvüket tekintve teljesen eltérnek a pályázat keretében leadható és megvásárolható félautomata és automata mosógépektől, mosó-szárítógépektől. A teljesen eltérő műszaki paramétereknek és használatnak köszönhetően a cserével elérhető energia- és szén-dioxid-megtakarítás nem kalkulálható, így ezen jellegű berendezések nem cserélhetők, nem adhatók le a jelen pályázat keretében. Leadásra kizárólag a mosódobbal szerelt automata, félautomata működésű mosógépek, illetve mosó-szárítógépek alkalmasak.

Szükséges-e saját forrás a beszerzéshez?

Igen. A támogatásról miniszteri döntés születik, a támogatásra megítélt összeget az erről szóló Támogatói Okirat átvételét követően lehet igénybe venni a vásárláskor. A sikeres pályázó a pályázaton felüli vételárrészt saját maga köteles kifizetni a kereskedőnek a vásárlás alkalmával.

Illusztráció Fotó: Hajdú D. András [origo]

Mikor születik döntés a pályázatról, és arról, hogyan értesül a pályázó?

A benyújtást követő 90 napon belül. A döntésről szóló értesítést 15 napon belül annak meghozatala után, elektronikus formában kapja meg a pályázó, mégpedig a pályázati folyamat során megadott e-mail címére. Sikeres pályázat esetén, a Támogatói Okirat kézhezvételét követő 150 napon belül szükséges befejezni a vásárlást a kiválasztott kereskedőnél.

Mikor lehet pályázni?

Igen fontos körülmény, hogy pályázatot benyújtani régiónként eltérő időpontban lehet.

Mégpedig:

Észak-Alföld (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék): 2018. 11. 05.,
10.00-14.00 óráig

Dél-Alföld (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megyék): 2018. 11. 07., 10.00-14.00 óráig

Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyék): 2018. 11. 09., 10.00-14.00 óráig

Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyék): 2018. 11. 12., 10.00-14.00 óráig

Dél-Dunántúl (Baranya, Somogy, Tolna megyék): 2018. 11. 14., 10.00-14.00 óráig

Közép-Dunántúl (Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém megyék): 2018. 11. 16., 10.00-14.00 óráig

Közép-Magyarország (Pest megye, Budapest főváros): 2018. 11. 19., 10.00-14.00 óráig.

A pályázatkezelő nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő időpontban benyújtott pályázat automatikusan elutasításra kerül.

A pályázatra rendelkezésre álló forrást régiónként osztják el, lakosságszám arányában, a Központi Statisztikai Hivatal 2017-es adatsorai alapján.

Hol tud a pályázó további információkat, részleteket olvasni a programról?

A fenti összegzés nem tartalmaz valamennyi információt a sikeres pályázathoz, pusztán annak legfontosabb sarokpontjait mutatja be. Minden esetben érdemes a hivatalos elektronikus csatornákon tájékozódni a pályázóknak, ahol az itt összegzett alapvető információkon túl, további fontos tudnivalókat olvashatnak a sikeres pályázathoz.

A most újranyitott pályázati program részletes ismertetője ide kattintva érhető el.

A pályázás legfontosabb tennivalóit összegző rövid kivonat itt olvasható.

A pályázati oldal központi oldala ide kattintva nyílik meg.