Mindenkit überelhet az Uber?

Uber, taxi
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban jó néhány botrány kísérte az Uber fuvarmegosztó cég útját, értéke mégis rohamosan emelkedik és hatalmas érdeklődés övezi a társaság tőzsdei részvénykibocsátását. Szinte hihetetlen összegek keringenek arról, mennyit érhet a cég, s főként, hogy mekkorát emelkedhetnek majd a részvényei a tőzsdei bevezetés utáni időszakban.
Vágólapra másolva!

Wall Street-i elemzőházak szerint az Uber egy esetleges jövő év eleji tőzsdei bevezetés esetén 120 milliárd dollárt érhet az elsődleges részvénykibocsátás során.

Ez az érték magasabb, mint amennyit a három nagy amerikai autógyár, a Ford, a General Motors és a Fiat Chrysler együtt ér.

A két nagy amerikai befektetőház, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley a Wall Street Journalban megjelent információk szerint a múlt hónapban elkészítették az Uber tőzsdei debütálásával kapcsolatos előrejelzésüket. A Wall Street-i szokások szerint a tőzsdére lépést megelőzően nagy befektetési házak mindig készítenek az adott cégek számára ilyen prognózist, amelyben felmérik, hogy milyen áron lehetne lebonyolítani a tőzsdei részvénykibocsátást.

Pénzpiaci körökben régen volt tapasztalható ekkora várakozás egy tőzsdei bevezetéssel kapcsolatban, mint most az autómegosztó cég esetében, amely - piaci információk szerint - a korábban vártnál előbb is megtörténhet.

Forrás: Shutterstock

A 2009-ben alapított Uber sorsának alakulását emellett a Szilícium-völgyben is fokozott figyelemmel követik, mert egy sikeres tőzsdére lépés több más, szép jövő előtt álló startupot is hasonló lépésre sarkallhat.

Az elmúlt egy évben az Uber útját ugyanakkor számos botrány övezte.

Munkahelyi zaklatástól kezdve a rivális Alphabettől történő állítólagos adatlopásig több zavaros ügybe is belekeveredett a társaság. Közben távozott a cégtől az egyik társalapító, az új vezérigazgatónak pedig vissza kell szereznie a felhasználókat, akik ma már egyre több hasonló vállalkozás közül választhatnak.

Az Ubernél utoljára augusztusban volt tőkeemelés, amikor a Toyota fektetett be a cégbe 500 millió dollárt, hogy közösen fejlesszenek önvezető járműveket. Csak ez a tranzakció 76 milliárd dollárra értékelte a céget.