Sztártudós arcképét látnák szívesen a britek az 50 fontoson

angol font bankók
A középkorú északír házaspár minden idők második legnagyobb brit lottónyereményével, 115 millió fonttal (41 milliárd forint) lett gazdagabb.
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo arról beszámolt, a britek legnagyobb méretű bankjegyét, az 50 fontost, hamarosan polimer alapanyagúra cserélik. Az ilyen anyagból készült bankók jóval tartósabbak és nehezebben hamisíthatók mint hagyományos társaik. A LADBible ennek apropóján megszondáztatta olvasóit, kit látnának szívesen az új 50 fontoson.
Vágólapra másolva!

A brit kincstár szerint a bankjegy nemcsak anyagában, hanem tartalmában is megújul. A 2011-ben bemutatott, mostani bankjegy frontján II. Erzsébet királynő szerepel, az egyelőre konkrét dátumhoz nem kötött új változaton viszont más személyiség arcmása kapna helyet.

Illusztráció Forrás: 123RF

A portál szavazásán arról, hogy kit látnának szívesen az új 50 fontoson, több mint 52 ezren nyilatkoztak a kérdésről (a minta nem tekinthető reprezentatívnak).

Első helyen az idén márciusban, 76 évesen meghalt, mind tudományos munkássága, mind tudománynépszerűsítő tevékenysége kapcsán sokat méltatott Stephen Hawking végzett.

Korunk egyik legjelentősebb fizikustudósára a voksok 42 százaléka, 22 ezer szavazat érkezett.

Második helyen Diana walesi hercegnő áll, aki 1997-ben autóbalesetben vesztette életét. Népszerűségét elsősorban aktív humanitárius tevékenységének köszönheti, noha a figyelem sokszor magánéletének ellentmondásai miatt irányult személyére. A szavazatok 27 százalékát kapta.

A harmadik helyen a zenészként és színészként is elismert, nagy népszerűségnek örvendő, különleges tehetségű művész, a 2016-ban meghalt David Bowie végzett. 15 százalék voksolt rá.

A legtöbb szavazó a nemrégiben meghalt Stephen Hawkingot látná szívesen az új 50 fontoson Forrás: Heavy.com

A további szavazatok főként Margret Thatcher, Sir David Attenborough és Freddie Mercury, valamint kisebb részben néhány tévés személyiség illetve élő humorista között oszlottak meg.

A brit kincstár még nem közölte, pontosan mikor kerül forgalomba az új 50 fontos, amely a már polimer alapú 5 fontos és 10 fontos bankjegyek mellé érkezik.

Az új, polimer alapú 20 fontos 2020-ban mutatkozhat be.