Majdnem annyit foglalkozunk ügyintézéssel, mint a gyerekeinkkel

Tired woman in the office Using Laptop Computer Debt White Collar Worker Using Computer Businesswoman Portrait One Woman Only Only Women Women Females Bankruptcy Tax Form Tax Headache Adult Sitting Sleeping Thinking Working Working At Home One Person Frus
Tired businesswoman in the office
Vágólapra másolva!
Értékes órákat rabolnak el napjainkból az elintézendő feladatok, a bevásárlás és az ingázás – ez derült ki a CIB Bank megbízásából készült Nagy Időbevallás reprezentatív kutatásból. Bár szíve szerint több időt szánna a családra és alvásra, az átlag magyar mindennap majdnem egy órát pazarol ügyintézésre – beleértve a banki ügyek intézését is –, alig kevesebbet, mint amennyit a gyerekeivel tud tölteni.
Vágólapra másolva!

A CIB Bank megbízásából készített reprezentatív felmérés szerint szórakozásra, kikapcsolódásra biztosan nem jut naponta nyolc óránk: erre a 24 órából mindössze kicsit több mint 2 óra marad.

Az alvással eltöltött idő sem éri el a kívánatos szintet, erre alig hét óra jut naponta.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak több mint 8 órát dolgoznak a hétköznapokon, és 1 óra megy el minden nap az ingázással.

Közel két órát vesz el a napunkból a házimunka, de elmegy kicsit több mint 1-1 óra a személyi higiéniára és az evésre-ivásra is. Majdnem 1 órát visz el a vásárlás is. A gyerekekre hatvan percnél is kevesebb jut, ami alig több annál, mint amennyit az elintézendőkkel töltünk.

A megkérdezettek harmada érzi úgy, hogy túl nagy szeletet hasít ki az életéből a munka, az ezzel összefüggő utazás és az ügyintézés, miközben a kelleténél kevesebbet fordíthat a családra, a sportra, az alvásra és a hobbijára.

Ha tehetnék, a legtöbben a családjukkal lennének többet (67 százalék), bár a nőkre ez inkább igaz, mint a férfiakra (59, és 75 százalék). Fordított a helyzet a szabadidős tevékenységeknél: ezekhez a férfiak rendelnének több időt (37, és 21 százalék), csakúgy, mint a sportolásra: a férfiak 30 százalék a mozogna többet, míg a nőknél csupán 20 százalék ez az arány.

Egyetértés van a nemek között abban, hogy jól jönne több pihenés,

ezt a megkérdezettek fele jelezte, a nők és a férfiak nagyon hasonló arányban (52, és 47 százalék). Csaknem ugyanennyi válaszadó vágyna több utazásra, kirándulásra.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

A felmérés szerint akár több mint évi 2 teljes napot spórolhatnak maguknak azok, akik kihasználják a különböző digitálisan elérhető, nagyrészt pénzügyi megoldásokat, pl. internetbankot, banki mobilapplikációt, vagy online ügyintézést.

Ezek közül a legtöbben a netes vásárlás lehetőségével élnek: a megkérdezettek 82 százaléka legalább alkalmanként vásárol az interneten.

Internetbankolni 62 százalék szokott, de több mint felük ügyfélkaput, valamint a telefonos és a rezsiszolgáltatók által biztosított online ügyintézés lehetőségét is használja.