A metropolisz, ahol a lakosság háromnegyede eladósodott

Hotel
BANGKOK, THAILAND - JUNE 31: Khaosan Road, It's a world famous Backpacker Centre. It offers cheap accommodation and shops sell handcrafts, paintings, clothes, local fruits, used books on June 31, 2016
Vágólapra másolva!
Döbbenetes képet mutat Bangkok lakosságának pénzügyi helyzetéről egy nemrégiben készült felmérés eredménye, számol be a The Nation című helyi hírportál. A hatalmas város lakosainak jelentős része tartozik pénzzel valahova, és sokan vannak, akiknek gondjuk akad a törlesztéssel.
Vágólapra másolva!

Thaiföld fővárosának 8,3 milliós lakossága egy emberként küzd az adóssággal, derül ki egy, a pénzügyi helyzetüket vizsgáló felmérésből. Az emberek 77,5 százalékának van valamilyen pénzbeni tartozása, és 53 százalékra tehető azok aránya, akik késedelembe estek a törlesztéssel.

Az augsztus végén lebonyolított kutatás most publikált eredményei szerint, a legtöbben a lakhasással kapcsolatban (37,6 százalék), majd az autójuk törlesztője (28,2 százalék) miatt vannak eladósodva. Figyelemre méltó, hogy ezt követően az adósok 17 százalékát további banki kölcsönök, ám 18,8 százalékukat már illegálisan működő pénzkölcsönzők kötik meg pénzügyileg.

Bangkoki életkép egy, a turisták által kedvelt negyedből Forrás: Shutterstock

A három leggyakoribb kölcsönforrás közül az első helyen a kereskedelmi bankok nyújtotta hitelek állnak (36,4 százalék), majd a pénzügyi, lízinget nyújtó társaságoké (16,7), amelyeket az uzsorakölcsönök 15,3 százaléka követ - jelezte a felmérés kiértékelését vezető szakember a helyi sajtónak.

Az adósságok összege változatos képet mutat. A tartozók 40 százalékának 100 ezer thai bát alatti összeggel kell megbirkóznia (1 bát kb. 8,5 forint), de nagyából 10 százalékuk milliós nagyságrendű báttal tartozik.

Az adóssággal bírók 53 százaléka késésben van törlesztőjével.

34,4 százalékuk másképp, ide be nem sorolhatóan nyilatkozott, 12,2 százalékuk pedig nem tudta megmondani, késedelembe esett-e a fizetéssel.

A tartozók 46 százaléka kezdeményezte a folyósítónál adósságának átütemezését.

Közel 23 százalékuk viszont azt mondta, ügyvédi vagy bírósági egyeztetésen van már lejárt tartozásainak ügye.

Több pénzintézetet, többek között a Bank of Thailand-ot is bevonták az adósok mentésének programjába Forrás: Bangkok Post/Seksan Rojjanametakun

A thaiföldi kormány előtt nem ismeretlen probléma, a lakosság nagymértékű eladósodottsága. Az elmúlt években több pénzintézet bevonásával dolgoztak ki adósmentő programokat a nehéz helyzetben lévők támogatására, többek között hitelkiváltó kölcsönöket kínálva. A thai szóhasználatban "adósságklinikának" hívott konstrukciókról azonban egy ottani fogyasztóvédelmi szervezet szerint,

az érintettek jelentős része nem is tud, amit az azok iránt való csekély érdeklődés mutat.

A fogyasztóvédők ezzel egyidejűleg azt is jelezték: idén szeptember 30-ig közel 400 panaszos bejelentést kaptak pénzintézeti ügyfelektől. Ezekben a kliensek a hitelkártya rejtett költségeiről, banki túlszámlázásról, illetve az adóssság nem megengedett eszközökkel való behajtásáról tettek panaszt. Négy adós úgy kért segítséget ezek közül a fogyasztóvédőktől, hogy kölcsönüket nem banktól, hanem uzsorástól kapták, ám a törvénytelen behajtással kapcsolatos kifogások ennél több ügyféltől elhangzottak.