Megtörtént, ami még soha: gazdasági szankciókkal sújtják a jakuzát

US-ECONOMY-FINANCE-CURRENCY HORIZONTAL ILLUSTRATION CLOSE-UP CURRENCY DOLLAR SECURITY MEASURE BANK NOTE BANK FINANCE ECONOMY FRAUD WRESTLING FIGHT AGAINST CORRUPTION EFFIGY
A close-up of the front of the US 10-dollar bill bearing the portrait of Alexander Hamilton, America's first Treasury Secretary, is seen on December 7, 2010 in Washington, DC. Various security features are imprinted into the bank note. Different denomination security threads have various colors which are visible when lit by ultra-violet light. The security features found in United States currency are selected after extensive testing and evaluation of hundreds of bank note security devices, many of which are used successfully by other countries with lower production and circulation demands. AFP PHOTO / Paul J. RICHARDS
Vágólapra másolva!
Olyan lépésre szánta rá magát az amerikai pénzügyminisztérium, amire korábban még nem volt példa: gazdasági jellegű szankciókkal sújtja a hírhedt japán bűnszervezetet, a jakuzát.
Vágólapra másolva!

A jakuza Japán egyik legkülönösebb, legellentmondásosabb jelensége, illetve szerveződése. A huszonkét kisebb-nagyobb bűnözői tömörülést magában foglaló, maffiaszerű képződményről és gazdasági jelentőségéről az Origo ebben a cikkében írt részletesebben. Most az Asia Times arról számol be, hogy megtörtént az, amire még nem volt példa: befagyasztották néhány cég és magánszemély számláit, eszközeit, olyanokét, amik és akik a legnagyobb bűnözői körhöz köthetők a jakuzán belül.

Egy korábbi felvétel a második legnagyobb japán jakuzaklánról, az Inagawa Kai egyes tagjairól Forrás: AFP/Hans Lucas/Alexandre Sargos

Csapást kapott a furcsa bűnszervezet

2011-ben az Obama-kormányzat már tett erőfeszítéseket azért, hogy meggyengítsen nemzetközi bűnszervezeteket. Ennek keretében feketelistára tett néhány japán bűnbandát is, többek között a Yamaguchi-gumit, az Inagawa-Kai-t és más szervezeteket.

Ez a mostani azonban az első alkalom, hogy az amerikai pénzügyi kormányzat célzottan megy neki a legnagyobb japán alvilági csoportosulásnak, az említett Yamaguchi-guminak.

A társulás 1915 óta működik, Kóbe dokkjaiban szerveződött, jelenlegi vezetője már a hatodik generációt képviseli. Kenichi Shinoda félig-meddig celebnek számít otthonában, gyakran ad interjút újságoknak, és azt tartják róla, tévedhetetlen öltözködési és divatérzékkel és spártai etikai szabályok mentén éli életét és irányítja szervezetét.

A vezető figurája jól mutatja a jakuza körüli ellentmondásokat. Mert a szervezet, bár alapvetően bűnözők gyülekezete – akik szigorú hiearchikus rendben élnek –, mégis jelentős a társadalmi beágyazottsága. Érdekes körülmény továbbá, hogy Japánban a mai napig nem létezik kifejezett törvényi tiltás ilyen szervezetek működésére, pusztán működésüket és tevékenységüket igyekeznek szabályozni, tiltani, illetve mederben tartani.

Jakuzák mutatják meg tetoválásaikat egy fesztiválon Forrás: AFP/Fred Dufour

A Yamaguchi-gumi is ismert arról, hogy gyakran támogatja a szegényebbeket, ünnepek alkalmával ételcsomagokat oszt. Más csoportokról pedig tudni lehet, hogy egy-egy területen működésüknek köszönhető a közbiztonság megszilárdulása, a piti bűnözők visszaszorulása, az, hogy visszafogják a kisstílű zsebeseket és hasonlókat, akik esetleg a turisták értékeire vetnének szemet.

Ugyanakkor – emlékeztet Sigal Mandelker, az amerikai pénzügyminisztérium terrorizmussal és pénzügyi hírszerzéssel foglalkozó helyettes minisztere – nem szabad elfeledkezni arról, hogy

minden humanitárius vonatkozás ellenére, a jakuza alapvetően szervezett bűnözői kör, méghozzá kemény bűncselekményekkel és nehézfiúkkal.

Zsarolás, emberkereskedelem, illegális szexpiaci ténykedés, tiltott szerencsejáték, csempészet, fegyverforgalmazás: ezek mind megtalálhatók a bandák profiljában, és ezek mellett sok minden más is.

Ráadásul mindezeket a tevékenységeket nemzetközi színtéren, szükség szerint más országok bűnözőivel együttműködve végzik, kiterjedt kapcsolati hálóval.

Úgy tűnik, az USA-nak ebből lett most elege. Nyilvánosságra hozták azokat a tranzakciókat, ügyleteket, melyek állításuk szerint a Yamaguchi-gumi fedőcégeihez köthetők.

Japán rendőrök hatolnak be a legnagyobb csoport, a Yamaguchi-gumi főhadiszállására, Kóbe városában, idén februárban Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Tetsuya Kikumasa

Nagypályásokra tettek kerékbilincset

Az amerikaiak jelezték, a befagyasztások Japánban a Kóbeban működő Yamaguchi-gumi központot érintik. A bandának ugyanis saját, erődszerű székháza van a városban – például az ételosztásokat bonyolítják itt, és családi rendezvényeknek is otthont adnak –, amelynek nyilvános címére rengeteg cég van bejegyezve.

Ezek közül kettő biztosan köthető a létesítmény üzemeltetéséhez és más ügyletekhez is.

A cégekkel kapcsolatban álló más partnerek számláit is befagyasztották, az ügyben Tokió együttműködött az amerikai féllel.

Illusztráció Forrás: AFP/Paul J. Richards

Ezen túlmenően, 21 ember, köztük 4 magas rangú vezető személyes pénzeszközeire is virtuális lakat került. Némelyikről az USA több mint tíz évre visszamenő adatokkal rendelkezik Las Vegas-i kaszinóügyletekről, körbetartozást felhalmozó bolthálózat üzemeltetéséről, hongkongi pénzmosásról, illetve éttermeknek álcázott, gyatra színvonalú vendéglátóhelyekről, melyek szintén az illegális pénzek legalizálását szolgálták.

A jakuzák Richard Branson-ja

Az amerikai állítások szerint a négy magas rangú vezetőhöz nagyjából bő egy évtizedes időszak alatt, több milliárd amerikai dollárt elérő mértékű tiltott ügylet köthető. Úgy tűnik azonban, még náluk is vannak nagyobb halak a tengerben.

Az egyik legnagyobb hatalmú és leghíresebb jakuza vezető a Yamaguchi-gumi korábbi pénzügyi varázslója, Tadamasa Goto volt. Több mint 100 fedővállalat menedzselése tartozott hozzá Tokióban. De jelen volt befektetési alapokban, éttermek, hotelek tulajdonosi köreihez tartozott, sőt, még filmprodukciós céget és művészeti ügynökséget is mozgatott a háttérből. Egy időben pedig ő volt a legnagyobb egyéni tulajdonosa a Japan Airlines társaságnak - ez nagyjából azt jelentette, hogy ő volt a szervezett bűnözés Richard Branson-ja.

Az érintettek között akad olyan is, aki egy korábbi, az FBI-jal kötött alku keretében, jakuzatitkokat árult el a hatóságoknak, miután kirakták a szűrét a klánból, egy önhatalmúlag magának megszervezett májtranszplantációt követően. Az illető azonban később Kambodzsában próbálkozott új szervezet felállításával.

Az USA részéről most bejelentett tiltások nem csak közvetlenül a japán eszközöket érintik.

Az amerikai pénzügyminisztérium azt közölte, rátették a kezüket valamennyi olyan amerikai számlára és tranzakcióra is, melyek összefüggésbe hozhatók a klán fedőcégeivel, illetve tagjaival folytatott üzletekben.

Természetesen tiltólistára került a megjelölt cégekkel és személyekkel folytatott további ügyletelés is.

Mandelker azt is hozzátette: a Yamaguchi-gumi hálózat felderítésével megpróbálják leépíteni ennek a nemzetközi bűnszervezetnek az illegális finanszírozási láncolatát.