Lejárnak a Richter-kötvények, felemásan szerepelnek az autógyárak

Ford Mondeo Hybrid
Vágólapra másolva!
A hazai és a nemzetközi céghírek közül a legfontosabbak közé tartozik, hogy már átválhatók a Richter-kötvények, csökkentek a Ford és a General Motors (GM) eladásai, nagyot ugrott viszont a Fiat Chrysler értékesítése. A Netflix újabb nagy lépést tesz az interaktív televíziózás irányába, estek a Pepsi részvényei, a Moody's leminősítheti a General Electricet (GE), a Nike pedig egy időre lehet, hogy „kifutotta magát".
Vágólapra másolva!

A 2013 végén kibocsátott Richter-részvényekre átcserélhető kötvények hamarosan lejárnak, ezeket a magyar állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül visszavásárolja, a tranzakció lebonyolítását a Goldman Sachs és az Equilor végzi.

A kötvényeket február 25-ig lehet átváltani.

Jelentősen visszaestek a Ford szeptemberi eladásai. Az autógyártó elmúlt havi értékesítése 11 százalékkal csökkent, de ennél rosszabbul hatott a pénzpiacokon, hogy az üzletágak között eddig jól teljesítő pickupok forgalma is enyhült. Az F-sorozatos pickupok eladásai 2017 decembere óta először estek vissza, míg a Ford SUV-ok iránti kereslet 10, a személyautók iránti pedig 26 százalékkal esett vissza.

Az összehasonlítást ugyanakkor némileg torzítja a tavalyi magas bázisérték, hiszen a hurrikánok utáni helyreállítások alatt megugrottak az autóértékesítések

– emeli ki az Equilor Befektetési Zrt. összefoglalója.

A General Motors (GM) is gyenge értékesítési számokat közölt szeptemberre. Az eladott autók száma 11 százalékkal esett vissza év/év alapon. Igaz, itt is erős a tavalyi bázis.

A Fiat Chrysler értékesítései szárnyaltak: 15 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben. Elemzők szerint a GM és a Ford esetében elsősorban az okozza a visszaesést, hogy egyre kevesebb alacsony profitmarzsú szedánt gyártanak, ez azonban nem feltétlenül nagy probléma.

Forrás: Bolla György

A Netflix még ebben az évben lehetővé teheti nézőinek, hogy szabadon kiválaszthassák kedvenc sorozatuk befejezését.

A népszerű sci-fi, a „Black Mirror" lehet az első felnőtteknek szánt műsor, amelyben a néző választhatja ki a történések fonalát.

A vállalat már a gyerekeknek készített korábban ilyen rajzfilmet. Ez egy újabb nagy lépés lenne az interaktív televíziózás irányába. Az új opció jelentősen komplikálja a sorozatok készítését, és magát a készítési megállapodásokat is.

A vártnál jobb eredmények ellenére közel 2 százalékot estek a Pepsi részvényei. Az üdítőipari óriás kedden tette közzé harmadik üzleti negyedéves jelentését, a bevétel 16,49 milliárd dollárra nőtt a várt 16,37 milliárd dollárhoz képest. Az egy részvényre jutó tisztított eredmény 1,59 dollár lett, amely szintén meghaladta a piaci várakozásokat.

A jelentés egyik negatív pontja az észak-amerikai piaci értékesítés volt, hiszen a 2 százalékos növekedés nem érte el a konszenzust.

A Pepsi a kedvezőtlen devizahatások miatt 5,7 dollárról 5,65 dollárra vágta az éves EPS várakozását, ami szintén rontotta a hangulatot. Ezt csak némileg ellensúlyozta, hogy az organikus bevétel-növekedést 2,3 százalékról legalább 3 százalékra emelte a gyártó.

A Moody's a General Electric (GE) A2 hitelkockázati besorolását vizsgálat alá helyezte lehetséges leminősítéssel, hivatkozva a társaság bejelentésére, hogy a 2018-as profit és cash-flow előrejelzését nem tudja teljesíteni energia-gazdálkodási üzletágának gyenge teljesítménye miatt.

Vételről tartásra vágta a Nike részvények ajánlását az HSBC, továbbra is 92 dolláron tartva a célárfolyamot. Az HSBC szerint

a legtöbb pozitív fejlemény már beárazódott az árfolyamba és a többéves csúcson lévő értékeltségi szint is jól tükrözi ezt a potenciált.

Ebből következően ugyan látnak még teret az árfolyam emelkedésének, amit leginkább a bruttó eredményhányad javulása hajthat, de ez már nem jelent akkora ugrást, hogy vételen tartsák a részvény besorolását.