Biogázzal fűtenék egy magyar város épületeit

Biogas Plant AGRICULTURE ANIMAL LIVESTOCK FARMING animals BEEF firm bovine COW CATTLE FARMING FARM MILK MEAT EMPTY PLACE COWSHED feature Landwirtschaft Tiere Tierhaltung Kuhstall Milchvieh Fleisch ZproffR Rinder Rind Molkerei Bauernhof Kuh Milchkueh Milch
Aerial of a Biogas plant in Nauen, Brandenburg, Germany, 16 March 2016.
Vágólapra másolva!
A helyben megtermelt biogázra alapozva távhőrendszer kialakítására készült szakmai anyag Zalaegerszegen - közölte a város polgármestere.
Vágólapra másolva!

Balaicz Zoltán a közgyűlés előző napi ülésén tárgyalt témákat ismertetve beszélt arról, hogy a Zalavíz Zrt. kidolgozott egy szakmai anyagot a hulladékfeldolgozás során keletkező biogáz fűtési célú hasznosítására.

Az elképzelés alapja és előzménye az, hogy a helyi Ökováros program keretében

már több éve buszokat és személyautókat üzemeltetnek biogázzal.

Zalaegerszegen jelenleg nincs távfűtés, de a nyáron átadott új hulladékfeldolgozó üzem kapacitásait távfűtésre is hasznosíthatónak tartják.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide

Egy biogáz alapú minierőmű létrehozásával - más fűtési módoknál jóval olcsóbban - fűteni tudnák

a városi sportcsarnokot, a ZTE stadionját, a közelben lévő bölcsődét, óvodát, iskolát, a jégcsarnokot, valamint a Zala Pláza épületét.

A polgármester jelezte: a közgyűlés által elfogadott szakmai anyagot az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is benyújtják, központi forrást remélve a beruházás megvalósítására.