Ezzel a módszerrel már lakásban is lehet zöldséget termeszteni

beltéri farmgazdaság illusztráció
This June 14, 2012 hand out picture shows a worker checking lettuces at the indoor farm of Spread company in its Kameoka factory in Kameoka city, Kyoto prefecture. A Japanese firm said on February 1, 2016 it would open the world's first fully automated farm with robots handling almost every step of the process, from watering seedlings to harvesting crops. Kyoto-based Spread said the indoor grow house will start operating by the middle of 2017 and produce 30,000 heads of lettuce a day. AFP PHOTO / HO / SPREAD RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPREAD" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = / AFP PHOTO / SPREAD / SPREAD
Vágólapra másolva!
A Farmshelf innovatív újításának köszönhetően örökre megváltozhat az amerikaiak étkezési szokása, ugyanis a cég hiánypótló terméke lehetővé teszi, hogy bárkinek legyen beltéri farmja otthonában, de akár éttermek vagy vállalati konyhák is beszerezhetik.
Vágólapra másolva!

A brooklyni székhelyű Farmshelf nemrég kezdte el értékesíteni saját fejlesztését, amivel bárki termelhet fűszereket és zöldségeket a hidroponikai eljárásnak – vagyis a táptalaj helyett vízalapú növénytermesztésnek – köszönhetően.

Illusztráció Forrás: AFP/Spread

A Farmshelf úgy néz ki, mint egy nagy méretű világító könyvautomata, csakhogy itt nem olvasnivalók sorakoznak, hanem saláta és fűszernövény növekszik.

A vásárlók több mint 50 növény közül választhatnak,

mint a bébisaláta vagy a bazsalikom, hogy mit termesszenek a szerkezet polcain, ahol a LED-fényeket és a tápanyagrendszert is külön lehet szabályozni.

A cég által fejlesztett program folyamatosan felügyeli a belső hőmérsékletet és fényrendszert, és értesítést küld, ha a növényeket már be lehet takarítani.

A Farmshelf egységek 7 ezer dollárba (2 millió forint) kerülnek, és hetente 5 kilógrammnyi fűszernövény, havonta pedig 140 fej salátát lehet vele termeszteni.

Ráadásul a farmereknek van lehetőségük egy havi száz dolláros (29 ezer forint) előfizetés fejében hozzáférni a cég tápanyagaihoz és vetőmagjaihoz.

– nyilatkozta Andrew Shearer a cég vezérigazgatója a MoneyIshnek, majd hozzátette, hogy ráadásul a növényeknek 90 százalékkal kevesebb vízre van szükségük.

A Farmshelf karbantartása hetente fél órát vesz igénybe, mint például a vízrendszer feltöltése, a tápanyag hozzáadása, vagy a betakarítás.

Chef Gabe of @greatnorthernfood with his bounty of #peashoots #yum

farmshelf (@farmshelf) által megosztott bejegyzés,

Ráadásul a cégek is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak iránta:

az American Express például hat egységet rendelt a vállalati kávézója számára,

valamint a New York-i Grand Central Station északi csarnokába is kerül belőle, és két híres szakács, Jose Andres és Marcus Samuelssonis vásárolt éttermeibe a Farmshelfből.

A cég most azon dolgozik, hogy a hétköznapi emberek számára is elérhetővé tegye a rendszert, így az új modell várhatóan 3 ezer dollárba (829 ezer forint) fog kerülni, ami egyúttal kisebb is lesz. Ugyanakkor a termékpaletta szélesítésén is dolgoznak: hamarosan paradicsom, paprika és eper is termeszthető lesz.