Ezért száll be az egészségügybe az Amazon és az Apple

Apple - Cork in Ireland LOGO Zentrale
The entrance to Apple's European Headquarters in Cork in the city of Cork, Ireland, on September 06, 2016. Apple's European Headquarters are based in Cork. Photo: Eoin O'Conaill/dpa
Vágólapra másolva!
A technológiai vállatok korábban számos, a központjukhoz közeli klinikával kötöttek szerződést a dolgozók egészségügyi ellátását illetően, ám most fordult a kocka, és több nagyvállalat inkább maga is beszáll az egészségügybe.
Vágólapra másolva!

Az Amazon pár hónapon belül megnyitja saját klinikáját, amit jövőre tovább bővít, miközben az Apple őrült tempóban fejleszti egészségügyi leányvállalatát, az AC Wellnesst.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Eoin O'conaill

Az egyik legfontosabb ok, amiért a Szilícium-völgy óriásvállalatai is beszállnak az egészségügybe, hogy így kézben tarthatják az egészségügyi költségeiket. Ahelyett, hogy munkavállalóik orvosokhoz járnának, és különböző, gyakran igen drága gyógyszereket íratnának föl, inkább

a vállalat saját orvosaival a megelőzésre és az egészséges életmódra helyezik a hangsúlyt,

ezzel pedig rengeteg pénz is megtakarítható.

– nyilatkozta Micah Weinberg, a Bay Area Council Economic Institute elnöke.

Ugyanakkor ahhoz, hogy a két ezermilliárd dolláros cég elérje a következő mérföldkövet, az Apple és az Amazon is felismerte, hogy

nem hagyhatják figyelmen kívül az egészségügyi szektor lehetőségeit.

Az Amazon például megvásárolta a PillPack online patika céget, valamint a Whole Foods-on keresztül egy szállítói hálózatot is.

Illusztráció Forrás: AFP/Loic Venance

Az Apple másik megközelítést alkalmaz: az Apple Watch segítségével az egészségügyi megfigyelési készülékek piacára igyekszik betörni, miközben számos, adatelemző technológiai újítást indított el.

A Gliimpse például segít a felhasználóknak összegyűjteni és hozzáférni egészségügyi adataikhoz.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy mindkét nagyvállalat komoly kutatásokat és fejlesztéseket fog eszközölni az elkövetkezendő évtizedben az egészségügy terén, és ehhez elengedhetetlen, hogy a technológiai újítások ne kerüljenek idő előtt a nyilvánosság elé.