Egy egyszerű szerkezet, amellyel előbbre gördült a gazdaság szekere

krusovice, csehország, sör
Hordók várják, hogy megtöltsék mindet
Vágólapra másolva!
Nem is gondolnánk, hogy egy olyan hétköznapinak tartott dolog, mint a hordó, milyen fontos szerepet tölt be mindmáig a gazdasági életben. Sok olyan anyag tárolására szolgált például, amelyek jelentős szerepet játszottak az ipari termelésben. S ha az eredeti tároló funkciója egyre inkább háttérbe szorul is, számos területen mind a mai napig mértékegységként használják.
Vágólapra másolva!

Hordóban tárolnak – vagy abban tároltak korábban – számtalan olyan anyagot, amely meghatározza, meghatározta a gazdaság fejlődését. Olajat, amely képletesen szólva a világgazdaság hajtóanyagaként szolgál. Cementet, ami mindennek az alapja. Továbbá whiskyt és bort, amelyek a gazdasági termelés legfinomabb gyümölcsei.

A Quartz gazdasági portál kiemel néhány számadatot, amelyek talán még jobban megmagyarázzák, hogy milyen fontos szerepet tölt be a hordó a gazdasági életben.

  • 3,3 milliárd dollár: a Greif néven 1877-ben, Clevelandben alapított, hordók gyártására szakosodott cég értéke 2016-ban
  • 11,8 millió: az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala a jövő évre ennyi hordó olaj kitermelését prognosztizálja az USA-ban
  • több mint 99,5 millió: ennyi hordó olajat használnak fel a világon egyetlen nap alatt
  • 5 millió: ennyi hordónyi cementet használtak fel a Hoover-gát építésénél 1931-1936 között

Az már egy kicsit a vicc kategóriája, hogy a whiskey-lepárlóüzemeiről ismert Kentuckyban több hordót tartanak számon a statisztikusok, mint ahányan az államban összesen élnek.

A hordóról leghamarabb talán az olaj jut eszünkbe. Érdekesség, hogy

amikor először találtak olajat az egyesült államokbeli Pennsylvania államban 1859-ben, a korabeli olajbányászok a folyékony, fekete anyagot mindenbe töltötték, csak hordóba nem.

Ami éppen a kezük ügyébe akadt: halaskosarakat, cukrosüvegeket, terpentines edényeket, söröshordókat egyaránt használtak erre a célra.

Hordók várják, hogy megtöltsék őket Forrás: Zirig Árpád

Mivel azonban mindegyik tárolóedény mérete más és más volt, egy idő után a különböző méretű edények miatt a vásárlók gyanakodni kezdtek, hogy átverhetik őket. Ezért az olajbányászok úgy döntöttek, egységesítik a hordók méretét. Egy olajoshordó űrtartalmát 42 gallonban (kb. 159 liter) határozták meg.

Napjainkban persze a fekete arany szállítása már nem hordókban, hanem hatalmas olajtartályokban történik.

Ha fizikai értelemben véve a hordó ki is ment a divatból ezen a területen, a mennyiség meghatározására viszont továbbra is használják mértékegységként.

Angol nyelvterületen emellett számtalan más anyagnál, terménynél mindmáig alkalmazzák a hordó megjelölést a mennyiségek megadásakor. Például az áfonyánál, a mazsolánál, a bornál, a vajnál, a sörnél, a cementnél, a whiskynél vagy a likőröknél. Persze minden esetben egyedileg megállapított mennyiségi egységekről van szó.