Történelmi sztrájk a fapados légitársaságnál

Ryanair sztrájk
Vágólapra másolva!
Az ír Ryanair fapados légitársaságnál ezekben az órákban tartják a légitársaság történetének legnagyobb sztrájkját. Több mint 400 járatot töröltek, köztük három budapestit is. A cég közölte, vis maiornak tekinti a helyzetet, és nem fizet kártérítést az utasoknak a járatok kimaradása miatt.
Vágólapra másolva!

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint az ír fapados légitársaság pénteken 21 budapesti járatot üzemeltet, ezek közül hármat töröltek. Nem indult el reggel

  • a 197-es járat Berlinbe,
  • a 220-as Nürnbergbe,
  • illetve a 8415-ös járat a Brüsszel-Charleroi repülőtérre nem indul majd el.

Hol vannak sztrájkok?

A svéd, a belga, a holland, a német és az ír bázisokon dolgozó pilóták munkabeszüntetése miatt Kenny Jacobs, a cég marketingvezetőjének bejelentése szerint

a 2400 pénteki járatból több mint 400-at töröltek.

Egyedül a belga és svéd pilóták újbóli sztrájkja miatt a diszkont légitársaság összesen 104 mai belgiumi járata nem indult vagy nem indul el a nap folyamán.

A Brüsszelt is kiszolgáló Charleroi repülőterén 82 járatot kellett törölni, 41 érkező és 41 induló gépet, ami a Ryanair Charleroi repülőtérre irányuló forgalmának nagyjából 70 százalékát jelenti, és mintegy 14 ezer utast érint.

A légitársaságnál legutóbb a múlt héten volt több országra kiterjedő munkabeszüntetés.

A gépek a repülőtér betonján várják, mikor szállhatnak fel Forrás: AFP/Andreas Arnold

Akkor az írországi pilóták, valamint a spanyol, a portugál, az olasz és a belga fedélzeti személyzet sztrájkja miatt több száz járat nem indult el.

Miért sztrájkolnak a dolgozok?

A személyzet a fizetésekre és a munkakörülményekre panaszkodik. Állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig csakis akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással. Emiatt 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követeléssort fogalmaztak meg.

A cég közölte, hogy semmilyen olyan javaslatot nem fogad el, ami a személyi jellegű ráfordítások emelkedésével járna.

A cég azt is hírül adta, hogy vis maiornak tekinti a helyzetet, és nem fizet kártérítést az utasoknak a járatok kimaradása miatt.

Sztrájk miatti járattörlés esetén is jár kártérítés

Noha a Ryanair mindenféle felelősséget igyekszik magától elhárítani, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) MTI-hez eljuttatott közleménye leszögezi,

Magyarországon a Fővárosi Kormányhivatal V. Kerületi Hivatala dönti el, hogy rendkívüli oknak minősül-e a munkabeszüntetési akció.

A földön várakozó Ryanair gépek Forrás: Shutterstock

A légiutasok jogait a 261-es uniós rendelet szabályozza,

vagy az unió területén belül utazott, függetlenül attól, hogy a légitársaság az európai közösség valamely országában van-e bejegyezve. Járattörlés esetén a légitársaságnak legkésőbb a járat indulása előtti 14. napon értesítenie kell az utast arról, hogy azt törölték, és teljes jegyár-visszatérítést, illetve átfoglalást kell biztosítani.