Összeomlott a vezetőjét elvesztett autógyártó

Vágólapra másolva!
Alig néhány nap leforgása alatt szinte minden megváltozott a Fiat Chrysler háza táján. Elhunyt a cég első embere, aki az elmúlt másfél évtizedben ismét sikeressé tette a korábban szebb napokat látott, ám tizenöt esztendővel ezelőtt nehéz helyzetben lévő olasz, illetve amerikai autómárkát. Most azonban utódja romló gazdasági kilátásokkal és a cég részvényeit érintő, eladási hullámmal kénytelen szembesülni.
Vágólapra másolva!

A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) eladásai valamelyest emelkedtek, ugyanis globálisan meghaladták az 1,3 millió járművet, míg az előző év azonos időszakában 1,22 millió autót értékesítettek. A Bloomberg közlése szerint a társaság árbevétele 4 százalékkal, 29 milliárd euróra emelkedett.

A cég részvényeinek árfolyama összeomlott a milánói tőzsdén: egy nap alatt 16 százalékkal értékelődtek le.

Igaz, a befektetőket nem a negyedéves eredmény-beszámolóban szereplő számok, hanem sokkal inkább az szomorította el, hogy a társaság pesszimista várakozásokat fogalmazott meg az év második felére vonatkozóan. Összességében az éves nettó árbevétel a menedzsment szerint 115 és 118 milliárd euró között alakulhat, miközben korábban 125 milliárdot prognosztizáltak. Emellett a cég gazdálkodására vonatkozó többi mutatót is lefelé módosították.

Forrás: Fiat Chrysler

Szerdán megerősítették, hogy elhunyt Sergio Marchionne, a társaság legendás vezetője, aki 2004-ben azzal a megbízatással vette át a Fiat vezetését, hogy mentse meg a nagy bajba sodródott, akkor 119-éves autógyárat.

A cég átszervezése végül olyan sikeres lett, hogy nem sokkal ezután már ők dobtak mentőövet az akkoriban csődhelyzetbe került amerikai Chryslernek. A két legendás autógyártó fúziója után pedig egy életerős cégcsoportot hozott létre.