Közel a pillanat: hamarosan Fokvárostól Kairóig ér az internet kábele

African Woman Working Design Creative Concept Web Page African Descent Using Computer New Business Businesswoman Design Studio Typing Writing Thinking Working Creativity Wood - Material Ideas Business Technology Office Place of Work Document Internet Lapt
African Woman Working Design Creative Concept
Vágólapra másolva!
Dél-Afrikából, Fokvárostól egészen Kairóig ér hamarosan a szélessávú internet gerinchálózata, amely nemcsak Afrika északi és déli végeit köti össze, hanem azoknak az országoknak is csatlakozási lehetőséget biztosít, amelyeken áthalad.
Vágólapra másolva!

Az Econet Wireless Global leányvállalata, a kivitelezésért felelős Liquid Telecom közös nyilatkozatot adott ki az egyiptomi távközlési vállalattal arról, hogy az egyiptomi-szudáni határ átlépése után, a szélessávú csatlakozás kiépítése Kairóig folytatódik – írja az Afrcianews.

Közel a pillanat

Ha az összeköttetés kiépítése befejeződik, az azt jelenti, hogy önálló, teljes értékű gerinchálózatra csatlakozhatnak rá az afrikai országok felhasználói ott, ahol a szálhálózat áthalad.

Botswana, Lesotho, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Zambia, Zimbabwe, de Ruanda, Kenya és Uganda is csatlakozási lehetőséget kap a délről északra épített gerinchálózatra.

A hálózat funkciója az, hogy kiszolgálja a mind növekvő számú felhasználót ezekben az országokban.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Rawpixel Ltd./Rawpixel

Afrikában ugyanis – főként a szegényebb országokban – sok helyen nincs kiépítve a szárazföldi kábeles hálózat. Ennek nemcsak az az oka, hogy még nem tudták megcsinálni, vagy nincs pénz a beruházásra. Sok helyre egyszerűen nem éri meg kiépíteni a drága infrastruktúrát.

Ilyenkor a vállalatok arra törekednek, hogy vezeték nélküli adatkapcsolatot biztosítsanak a felhasználóknak.

Afrikában pedig ugrásszerűen nő a mobiltelefont, illetve korszerű okostelefont használók száma, akikre a vállalatok mint potenciális internet csatlakozókra tekintenek.

A befejezéséhez közeledő szálhálózat az ilyen megoldások egyik hátterét adja a jövőben.

Hamarosan Fokvárostól Kairóig ér a hálózat (illusztráció) Forrás: Cultura Creative/Rafe Swan

Több tízezer kilométer

A két vállalat egyike sem bocsátkozott becslésbe annak kapcsán, mennyi időbe telik még, amíg a szudáni határról az egyiptomi fővárosba ér a szárazföldi hálózat, és nem árulták el a beruházás költségét sem.

Közleményükben azt írták, hogy a végén a határokon átnyúló hálózat mintegy 60 ezer kilométer hosszú lesz.

Jelentőségét történelmi léptékűnek értékelte a két cég a kontinens fejlődése szempontjából.

Ha a hálózatot átadják üzemeltetésre, az a szó legszorosabb értelmében, szerte a kontinensen kiszolgálja majd a csatlakozókat. Egy előrejelzés szerint 2018 végére 806 millióra nő azon felhasználók száma, akik mobil szélessávval csatlakoznak a hálózatra.