Robbanhat a profit az energiaszektorban

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
A múlt hét elején folytatódott a hazai részvénypiac lecsorgása, így a viszonylag kedvező nemzetközi hangulat ellenére a hét első két napján továbbra is alulteljesítő volt a BUX.
Vágólapra másolva!

Szerdán nagy pofont kaptak a piacok, mivel az Egyesült Államok bejelentette, hogy további, 200 milliárd dollár értékű kínai importárura vetne ki 10 százalékos vámot, amiről augusztus 31-ig születne döntés – olvasható a Takarékbank heti pénzpiaci összefoglalójában.

Kilőtt a MOL, elkalapálták a Richtert

Szerda reggel már 35000 pont alá is benézett a hazai index, így egy hét alatt mintegy 1600 pontot veszített értékéből. Innen azonban felpattant, a hét második felében pedig már felülteljesítő volt a BUX, azonban egy hét alatt így is 0,37 százalékkal csökkent.

Az OTP lassú lecsúszással indította a hetet, majd kedd délután érkeztek meg az eladók, és a trend szerda reggel folytatódott. A heti mélypontját 9840 forintnál szerda délelőtt érte el, csütörtökön stabilizálódott, majd pénteken nagyot emelkedett a legnagyobb hazai bank árfolyama, végül heti szinten 0,1 százalékos veszteséggel zárt pénteken.

A MOL is folytatta a lejtmenetet, de a szerda délelőtti 2650 forintos mélypontról feltámadva 2776 forintig lőtt ki az árfolyama péntek délelőttre.

Noha innen lefordult, így is 1,57 százalékos emelkedést hozott össze a múlt hét során.
A Richtert azonban nagyon elkalapálták. Meredek eséssel nyitotta a múlt hetet, a zuhanás csak 4810 forintnál állt meg, míg pénteken sikerült egy kisebb korrekció után 3,08 százalékra csökkenteni a heti veszteséget.

A Magyar Telekom az egész héten fokozatosan lejjebb került, de az 1,1 százalékos heti csökkenéssel is az előző héten beállított lokális mélypont felett zárt.

Nem tetszik az ultralaza monetáris politika

A hétfői bizonytalankodás után kedden nagyot gyengült a forint, miután az infláció a 3 százalékos jegybanki cél fölé került. Noha az infláció 3,1 százalékos értéke teljesen megfelelt a várakozásoknak, csak hajszállal magasabb a 3 százaléknál, így bőven a jegybanki 2-4 százalék közötti toleranciasávon belül van, a piac mégis mintha az ultralaza monetáris politika némi szigorítására igyekezne rávenni a monetáris hatóságot. Az infláció ugrását ráadásul olyan, a monetáris politikán kívül eső tényezők húzták fel, mint az üzemanyagárak bázishatása és idei emelkedése, valamint a dohánytermékek jövedéki adójának további emelkedése.

A forint átmenetileg felszúrt a 326-os szint közelébe az euróval szemben, de innen gyorsan visszakorrigált, ezt azonban a kedvező nemzetközi hangulat is támogatta.

A hét közepén romló nemzetközi hangulat miatt a forint újra elérte a 325,50-es jegyzést, majd 323 alá erősödött vissza péntek estére,

ami minimális, 0,05 százalékpontos heti erősödésnek felel meg.

Az euró gyengélkedése miatt a dollárral szemben 0,42 százalékkal értékelődött le a hazai fizetőeszköz. Az euró egész héten nyomás alatt volt, így közel 0,5 százalékot veszített a dollár ellenében. A lengyel zloty 0,96 százalékkal, a cseh korona pedig 0,04 százalékkal erősödött az euró ellenében, így a forint valamelyest alulteljesített a szűkebb régióban.

Budapesti Értéktőzsde Fotó: Szabó Gábor - Origo

Középpontban a gyorsjelentési szezon

A nemzetközi piacokon a hét elején még optimizmus uralkodott, a tőzsdék felfelé tartottak, mivel az elmúlt hetekben a vártnál kedvezőbb adatok láttak napvilágot mind Németországból, mind az Egyesült Államokból. A befektetők figyelme így a múlt héten kezdődött gyorsjelentési szezonra irányult. A tengerentúlon átlagosan 21 százalékos eredménynövekedést várnak, döntő részben a tavaly év végi adócsökkentéseknek köszönhetően, míg az öreg kontinensen is 8,1 százalékkal bővülő proftokra számítanak. A legnagyobb profitrobbanásra az energiaszektorban van esély az olajárak meredek emelkedése miatt.

A hét közepén jött a hidegzuhany az újabb kínai termékekre kivetendő vámterhek tervéről,

azonban ezt követően megnyugodtak a befektetők, mivel mintegy másfél hónap áll rendelkezésre, hogy tárgyalásokkal megakadályozzák ennek életbe léptetését.

Így ismét a fundamentumok kerültek előtérbe. A Nasdaq az Amazonnal, a Mirosofttal és a Facebookkal együtt történelmi csúcsot döntött a héten. Noha felemás eredményeket közölt a JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo, az emelkedés pénteken is folytatódott, így egy hét alatt a DAX 0,36, a Dow Jones 2,3, az S&P 500 1,5, a Nasdaq pedig 1,79 százalékkal gyarapodott, azaz a BUX továbbra is alulteljesítő volt.