A tőzsdeguru szerint nyakunkon a világválság

bailout, kivásárlás, Wall Street, Amerika
Demonstrators protest the proposed 700 USD billion Wall Street bail out at the bull stature near Bowling Green Park in the Financial District in New York on September 25, 2008. In response to the global financial crisis, protesters, from a variety of activist groups, denounced the capitalist system, Wall Street and the administration of US President George W, Bush. AFP PHOTO/Nicholas ROBERTS / AFP PHOTO / NICHOLAS ROBERTS
Vágólapra másolva!
A tőzsdét figyelve az ember azt gondolná, hogy a Wall Street jól teljesít. Az S&P 500 utoljára márciusban tapasztalható magasságokban szárnyal, a Dow is pluszban van 2018-ban, a Nasdaq pedig nemrég döntött rekordot. Ron Paul tőzsdeguru szerint azonban nagyon labilis a jelenlegi helyzet, és hamarosan kipukkadhat az emberiség történetének legnagyobb lufija.
Vágólapra másolva!

Hetente legalább egy szakértő felhívja az emberek figyelmét arra, hogy éppen valamilyen lufi készül kipukkadni. Az ingatlanpiac, a diákhitelek és a kriptovaluták után is képesek újabb és újabb feltevésekkel és jóslatokkal előállni.

Amiben viszont a legtöbb szakértő egyetért, hogy nagy változások jöhetnek, ráadásul nem éppen pozitívak, így az üzleti ciklus végéhez közeledve.

Sokak szerint már túl vagyunk a megélénkülés és a fellendülés fázisán, aminek pedig következnie kell, az a recesszió ideje. Ron Paul, volt amerikai republikánus képviselő szerint azonban akkora lesz a baj, hogy a jelenlegi tőzsde értéke a felére csökkenhet. Paul szerint jól látszik a baj közeledte, mert egyre csak nőnek az adósságok, miközben egyre többet költünk.

Illusztráció Forrás: AFP/2008 Getty Images/Mario Tama

Tavaly már jósolt hasonló válságot, ám az S&P 500 azóta 15 százalékot emelkedett.

Paul kiemelte, hogy a kongresszus túl sokat költ, az államadóság túl nagy, és ez nem fog változni a közeljövőben. Ezzel több politikus is egyetért, köztük Paul Ryan is aki már 2012-ben figyelmeztetett az államadóság növekedése miatt.

Az Egyesült Államok hiánya évente átlagosan 1,2 ezer milliárd dollár lesz 2019 és 2028 között, és csak 2018-ban 242 milliárd dollárral nőtt a költségvetési hiány. Ennek egyik oka, hogy az adózási reformok miatt kevesebb pénz folyt be, mint amennyivel a kormány számolt.

Paul kiemelte az is, hogy a Federal Reserve Bank (FED), az Egyesült Államok központi bankja már két éve folyamatosan emeli a kamatokat, ez pedig a kormány költekezésével együtt komoly gondokat okozhat.