Az Amazon cégvezér már 200 ezer dollárét elvisz minket az űrbe

Blue Origin, New Shepard
This June 19, 2016 handout photograph obtained courtesy of Blue Origin shows the New Shepard booster landing during its fourth mission in an undisclosed place. The two companies leading the pack in the pursuit of space tourism say they are just months away from their first out-of-this-world passenger flights -- though neither has set a firm date. Virgin Galactic, founded by British billionaire Richard Branson, and Blue Origin, by Amazon creator Jeff Bezos, are racing to be the first to finish their tests -- with both companies using radically different technology. / AFP PHOTO / BLUE ORIGIN / Thom Baur / With AFP Story by Ivan COURONNE: First space tourist flights could come in 2019 == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / BLUE ORIGIN / THOM BAUR" / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == /
Vágólapra másolva!
Az Amazon cégvezérhez közeli két személy a Reuters hírügynökséggel osztotta meg az információt, miszerint a Blue Origin űrrakéta 200 és 300 ezer dollár között vinne utasokat az űrbe.
Vágólapra másolva!

Mind a potenciális ügyfelek, mind az űrutazási ipar nagyon várta már a Blue Origin New Shepard űrjárművének a viteldíját – többek között azért is, hogy a megfizethetőséggel képes lesz-e a cég profitot termelni az űrturizmusban.

New Shepard rakétaindítása Forrás: AFP/Blue Origin/Thom Baur

Az Amazon cégvezérei egy júniusi konferencián elmondták, hogy

a New Shepard rákétát jelenleg tesztelik, és remélhetőleg már jövőre el tudják kezdeni a jegyek értékesítését az űrutazáshoz.

A Seattle-i központú vállalat nemrég nyilvánosságra hozta a jármű terveit, ami egy indítórakétát és egy utaskapszulát tartalmaz, de a gyártási folyamat helyzetéről, vagy a jegyek áráról nem adtak tájékoztatást. Két - neve elhallgatását kérő - alkalmazott azonban elmondta, hogy a cég körülbelül 200 és 300 ezer dollár (55,7 és 83,6 millió forint) közé lövi be a jegyárakat.

New Shepard Forrás: AFP/Blue Origin

A New Shepard űrrakétát úgy tervezték, hogy elérje 100 kilométeres magasságban a szuborbitális teret, vagyis elég magasba jusson ahhoz, hogy a

maximum hat fő szállítására alkalmas utaskapszulában megtapasztalhatják a súlytalanságot, és láthassák a bolygó görbületét,

majd ezután a kapszula ejtőernyők segítségével visszatér az földre.

Jeff Bezos – aki jelenleg a legvagyonosabb ember a világon – cége olyan űrkutatási programokkal verseng, mint Elon Musk SpaceX vállalata, vagy Richard Branson Virgin Galactic cége.