Biztonságosabbá teszik a világhálót, ellenőrzik az online piactereket

2018.07.11. 08:31

Négy nagy online piactér, az Alibaba, az Amazon, az Ebay és a Rakuten-France kötelezettségvállalást írt alá a veszélyesnek bizonyuló termékek gyorsabb eltávolítására – jelentette be az Európai Bizottság.

A brüsszeli tájékoztatás szerint az érintett óriáscégek vállalták, hogy két munkanapon belül reagálni fognak a tagállami hatóságoktól kapott értesítésekre, és öt munkanapon belül intézkednek majd a vásárlóktól érkező bejelentések nyomán – írja a Trade Magazin.

Vállalták emellett, hogy figyelemmel kísérik a visszahívásokra és veszélyes termékekre vonatkozó információkat, amelyek például az uniós riasztási rendszerben rendelkezésre állnak. Külön kapcsolattartó pontokat biztosítanak az uniós tagállami hatóságok számára, valamint képzést és tájékoztatást nyújtanak az eladóknak az EU termékbiztonsági előírásairól, és megkövetelik ezek betartását.

(Forrás: AFP/Loic Venance

„Az EU-n belül egyre többen vásárolnak az interneten. Az elektronikus kereskedelem új lehetőségeket nyitott, alacsonyabb árakon nagyobb választékot kínálnak. De

a fogyasztóknak éppen olyan biztonságban kell lenniük, amikor interneten vásárolnak, mintha boltban tennék.Felszólítom a többi online piacteret, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy a világháló biztonságosabbá váljon az uniós fogyasztók számára" – hangsúlyozta Vera Jourová fogyasztóvédelemért is felelős uniós biztos.
Az online kereskedelem 2016-ban az Unión belüli teljes értékesítés 20 százalékát tette ki. A riasztási rendszerben bejelentett veszélyes termékek között is egyre többet árusítanak az interneten.
Az online piacterek és az Európai Bizottság félévenként felmérik majd a kötelezettségvállalással kapcsolatosan elért eredményeket.

Tavaly nagy vihart kavart, amikor kiderült, hogy az Amazonról például egy robbanószerkezet minden alkotórészét meg lehet rendelni. A botrány óta az internetes áruházak igyekeznek fokozottan odafigyelni az ilyen és ehhez hasonló veszélyes termékek kiszűrésére. Ezt a célt szolgálja a négy nagy webáruház mostani kötelezettségvállalása is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK