Hétszer csaptak le a webáruházra a fogyasztóvédők

Amazon warehouse england
Workers prepare customer orders for dispatch as they work around goods stored inside an Amazon.co.uk fulfillment centre in Peterborough, central England, on November 15, 2017. Shops could be seeing the effect of consumers postponing purchases until "Black Friday" on November 24, 2017, a day of sales in the United States that has become increasingly popular in Britain. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
Vágólapra másolva!
Fél éven belül hét jogerős határozatot hozott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az eMAG webáruházzal szemben. A súlyos jogsértést elkövető online shopok száma jelenleg 287 az NFH nyilvántartásában, ám nem túlzottan egyszerű a tájékozódás, ha nem szeretnénk olyan vállalkozástól rendelni, amellyel szemben korábban már volt valamilyen eljárás.
Vágólapra másolva!

A megbírságolt webáruházak közül a listavezető az eMAG, ugyanis fél éven belül hét jogerős elmarasztaló fogyasztóvédelmi határozatot hoztak vele szemben. Ám a forgalmat tekintve piacvezető Extreme Digital is háromszor fennakadt már a rostán (mindhárom esetben 150 ezer forint volt a bírság összege).

A fogyasztóvédelmi hatóság honlapján jelenleg 287 súlyos jogsértést elkövető online áruház szerepel, amelyek nevét közzé kell tenni és két évig kötelező szerepeltetni a nyilvántartásban.

A blokk.com tapasztalatai szerint a nyilvánosságra hozatal meg is történik, ám elég nehéz megtalálni a határozatokat a honlapon.

Munkában az egyik csomagküldő hálózat alkalmazottai Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Egyes megbírságolt webáruházak nem szerepelnek a súlyos vétséget elkövetőkről vezetett külön listán (sem az eMAG, sem az Extreme Digital). A velük kapcsolatos eljárásokat egy másik rubrikában, a jogerős határozatok között kell keresni, mert ott találhatók meg. Ez sajnos nem könnyíti meg a fogyasztó dolgát a tájékozódást illetően.

A webáruházak toplistáján a piaci részesedést tekintve előkelő, dobogós helyet foglalt el a korábbi években az eMAG webáruház.

Érdemes róla tudni, hogy romániai székhellyel működik, magyar nyelvű honlapja ugyan van, de mindent kintről irányítanak (ami persze sok más hasonló vállalkozásnál is előfordul). A cég neve SC Dante International SA, a hazai vásárlók azonban csak eMAG néven ismerik.
Létezik ugyan egy Dante International Kft., de ez a magyar székhelyű társaság a cégnyilvántartás szerint világháló-portál szolgáltatást végez főtevékenységként, s tavaly 2,3 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el eredmény beszámolója alapján. A bukaresti székhelyű Dante International a dél-afrikai Naspers befektetőcsoporthoz kapcsolódik. A korábbi webshop-toplisták szerint az eMAG magyarországi forgalma 20 milliárd forint körül mozoghat.