Az év második felében sem változik a Diákhitel1 kamata

Two young students using laptop in class Couple - Relationship Computer Student University Student Women Females Men Males Two People Searching Surfing the Net Youth Culture Lens Flare Young Adult Sitting Reading Looking Working Studying Learning Caucasia
Two young students using laptop in class. University students working on laptop computer in library.
Vágólapra másolva!
Továbbra is 2,3 százalék marad a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata a 2018. július 1-je és december 31-e közötti időszakra vonatkozóan. A kötött felhasználású Diákhitel2 kamata 0 százalék, köszönhetően az állami kamattámogatásnak.
Vágólapra másolva!

Idén július 1-től továbbra is 2,3 százalék marad a Diákhitel1 kamata, így a 17 éves fennállása óta a legkedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a szabad felhasználású hitelforma. A kötött felhasználású Diákhitel2 kamatlába 2017 októbere óta 0 százalék. A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetőek.

A hitelben részesültek száma másfél évtized alatt meghaladta a 390 000 főt, a kihelyezett hitelösszeg pedig lassan eléri a 334 milliárd forintot.

Az impozáns számadatok is azt mutatják, hogy a Diákhitel Központ kulcsfontosságú szerepet játszik a hazai felsőoktatás finanszírozásában, és komoly segítséget jelent a diákoknak főiskolai, egyetemi tanulmányaik elvégzése során.

Az MFB Csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, valamint magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Jacob Ammentorp Lund/Jacob Ammentorp Lund

A forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések, amely hosszú lejáratú források kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszik lehetővé a Diákhitel Központ számára. A 2010 óta tulajdonosi joggyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a Társaság számára.

A Diákhitel felvehető összegei a 2018/19-es tanévben a következőképpen alakulnak: a szabad
felhasználású Diákhitel konstrukció esetében havi 15 és 70 ezer forint közötti összeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.