Most először olcsóbb házat vásárolni a briteknél, mint bérelni

londoni ház, lakás 
Ez a tíz legtisztább város a világon – galéria
1, Nagy-Britannia – London: A szigetország fővárosa a legtisztább város a BestLifeOnline összevetett adatai szerint.
Vágólapra másolva!
Évente akár 2 ezer fontot (733 ezer forint) is meg tudnak takarítani azok az első házvásárlók, akik egy átlagos, 51 ezer fontos (18,7 millió forint) hitelt vesznek fel ahhoz, hogy megvegyék otthonukat – állítja a Santander privátbank tanulmánya.
Vágólapra másolva!

Az ország egész területén összehasonlították a bérleti árakat a jelzálogtörlesztéssel. A könnyebb számítás érdekében, az első lakásvásárlóknál körülbelül 51 ezer font értékű, 25 év futamidejű jelzálogot felvételét veszik alapul, aminek kamata 2,48 százalék.

Illusztráció Forrás: AFP/Justin Tallis

Azok, akik a jelzálogot választják átlagosan 723 fontot (265 ezer forint) költenek rá, ezzel szemben a bérleti díj legalább 900 font (330 ezer forint).

A fővárosban még több megtakarításra számíthatnak azok, akik a jelzálog mellett döntenek,

ugyanis Londonban átlagosan 300 fonttal (110 ezer forint) többe kerül az albérlet, mint a jelzálog – akár 3.500 fontot (1,3 millió forint) is lehet megtakarítani évente.

Anglia keleti részén ugyanakkor a havi jelzálogtörlesztés és bérleti díjak között 50 fontos (18 ezer forint) különbség van, vagyis itt évente 500 fontot (183 ezer forint) lehetne megspórolni.

– nyilatkozta az Independentnek Miguel Sard, a Santander UK jelzáloghitel részlegének ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy az átlagos megtakarítás 2 ezer font, ráadásul a jelzálog visszafizetése után még egy értékes eszköz is marad, maga az ingatlan.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ráadásul márciusban éves alapon 0,6 százalékkal gyengültek a londoni ingatlanok meghirdetett árai, miközben az újonnan piacra kerülő ingatlanok száma 3 százalékkal csökkent – áll a Rightmove ingatlanpiaci weboldal jelentésében. Ennek pedig az az oka, hogy egyre több el nem adott ingatlan található a brit ingatlanpiacon.

Ezzel szembe országos szinten, havi alapon, 1,5 százalékkal nőttek az árak, köszönhetően az év első hónapjában tapasztalt erős keresletnek. Ugyanakkor itt is észrevehető némi enyhülés, mivel két évvel korábban az árak növekedése hat százalékos volt.