Nincs megállapodás, pattanásig feszül a bérhelyzet a Metro áruházakban

metro áruház
Szombathely, 2009. augusztus 22. METRO áruház Szombathely külvárosában. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASz) közleményében az áll, a munkavállalók közül sokan úgy vélik, az áruház vezetése húzza az időt. Többeket foglalkoztat a munkahelyváltás gondolata.
Vágólapra másolva!

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete még 2017 novemberében kezdett tárgyalásokat a Metro Kereskedelmi Kft. vezetőivel a munkavállalók bérével kapcsolatosan.

Jól indultak az egyeztetések

Az egyeztetések során, miután a szakszervezet megalakította a sztrájkbizottságot, és ki is tűzte a nyomásgyakorló akció időpontját, a vállalat vezetése elfogadta a KASZ érveit, és belátta, hogy szükség van a Metro bérezési rendszerének felülvizsgálatára.

Konkrét lépések megtételének eredményeként a felek megállapodtak, hogy

idén a Metro áruházaiban is bevezetnek egy olyan bértáblát, amely egységessé teszi a vállalati bérpolitikát valamennyi hazai áruházra vonatkozóan.

Metro áruház Szombathely külvárosában Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A cég azonban nem adott konkrét információt azzal kapcsolatban, hogy ezt mikor teszik meg.

Áprilisban a szakszervezet - hivatkozva a korábbi bérmegállapodásra - újabb egyeztetést kezdeményezett, mert szerintük a Metro áruházak munkavállalói az elmúlt hónapok bérpiaci változásainak köszönhetően elveszítették korábban meglévő előnyüket a munkabérek tekintetében.

A szakszervezet anonimizált elemzést készített a kereskedelmi munkaerőpiac állapotáról, konkrétan meghatározva a Metro helyezését a szakszervezet által vezetett bérpiaci rangsorban.

A vállalat vezetői - a felmérés eredményeinek ismeretében - nemrégiben ismertették béremelési stratégiájukat.

Ebben a tervben július 1., október 1., és január 1-jei dátumok szerepelnek a bérrendezés sarokpontjaiként.

A vállalat kommunikációja szerint a harmadik lépcső időpontjára minden munkavállaló érintett lesz a béremelésben.

Illusztráció Forrás: AFP/PhotoAlto/James Hardy

Későinek tartják az emelést

A szakszervezet képviselői egyeztetésen jelezték a munkáltató felé, hogy a munkavállalók jelzései alapján későnek tartják a bérek január 1-jével történő általános emelését. Reprezentatív felmérésük szerint a dolgozók ötöde biztosan távozik, további harmada pedig megfontolja, amennyiben a bérhelyzet nem rendeződik.

A munkavállalók képviselői nem fogadták el a vállalat béremelési terveit.

A vállalat részéről nem kaptak tájékoztatást.

A szakszervezet azt is közölte: a szükséges jogi határidők betartásával a következő napokban felmondja a vállalattal 2017 decemberében kötött bérmegállapodást. Erre azért van szükség, hogy ha mégis sztrájk jönne, akkor maximális védelmet tudjon biztosítani a tagságának.