Ki nem találná, hány milliárdot költenek a magyar családok nyáron játékra

Bestway,strandjáték
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A magyar családok többet költenek játékra idén nyáron, mintegy 10 százalékkal nő az átlagos kosárérték. A teljes költés elérheti a 6,5 milliárd forintot a REGIO JÁTÉK friss eladási statisztikái szerint - áll a társaság Origohoz eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

A legjobban fogyó termékek sorát a Fidget Spinner helyébe lépő Slime nyitja, de a kiugróan magas labdaeladások kapcsán a foci-vb is érezteti hatását. A kisgyermekes családok 40 százalékának nehézségeket okoz a nyári gyermekfelügyelet, amit hetente 20-40 ezer forintba kerülő táboroztatással és a nagyszülők bevonásával oldanak meg.

Illusztráció Forrás: 2016/Tom King

Többet költenek a családok, mint tavaly

Tavalyhoz képest ismét többet költenek a magyar családok nyári játékokra és strandkellékekre: online vásárlások esetében 10 százalékkal 7526 forintra, míg a bolti értékesítésnél közel 15 százalékkal 5672 forintra nőtt az átlagos kosárérték.

– árnyalta a képet Gyaraki Dávid marketingvezető. A szezon slágertermékei a szabadtéri, illetve strandoláskor használatos játékok közül kerülnek ki.

A 10 legjobban fogyó konkrét termék közt nyolc a strandoláshoz köthető,

habár éppen az aranyérmes nem sorolható ide.

Úgy tűnik, hogy megvan a Fidget Spinner utódja, a hónapok óta tartó Slime őrület ugyanis eladási rekordokat döntöget. Ezenkívül az éppen zajló foci-vb is komoly hatással van az értékesítésre, a nyári játékok sorában a labda előkelő helyen szerepel – részletezte a nyári játékeladási trendeket Gyaraki Dávid.

Illusztráció Forrás: ---

Nagy segítség a szülőknek a tábor és a nagyszülők

A kutatásból kiderült, hogy a nyári gyermekfelügyelet megoldása 10 magyar családból négynek nehézséget okoz, a kiskorúakra egyébként a háztartások kétharmadában leginkább az anya vigyáz. A közös teherviselés csak nagyjából minden harmadik családra jellemző.

Továbbá, 100 esetből mindössze négyszer fordul elő az, hogy az apa marad otthon.

Az esetek háromnegyedében a nagyszülők kerülnek elő, ők azok, akik kitöltik a szülők nélküli napokat.

A szülők a választás során elsősorban a biztonságra és a programokra helyezik a hangsúlyt. Ez utóbbi kapcsán sorrendben a sportolást, az alkotást, illetve a természetközeli élményt keresik gyermekünknek, 1 hétre pedig a többség maximum a 20-40 ezer forint közötti sávban áldoz – mondja a cég marketingvezetője.

Illusztráció Forrás: MTI/Beliczay László

Ez csak a tábor közvetlen költsége, ehhez társul még például a zsebpénz, amire a szülök 43 százaléka naponta maximum 1000 forintot, 38 százaléka 1000-3000 forint közötti összeget biztosít.

Mire érdemes figyelni szabadtéri játékok vásárlásánál?

A vállalat fogyasztóvédelmi referensének legfontosabb tanácsai szabadtéri és strandjáték vásárlás esetén:
1. A felfújható játékokra különösen ügyelni kell (pl. úszógumi, karúszó, felfújható, ráülős játékok). Ezek csak az úszást segítő eszközök, de nem akadályozzák meg a vízbe fulladást, ezért úszni nem tudó gyereket nem szabad ezzel sem a mély vízbe engedni. Ellenőrizni kell a szelepeket, mielőtt a gyermek használatba venné, és meg kell győződni arról, hogy nem ereszt-e a játék. Mindig legfeljebb karnyújtásnyira távolodhat el a felnőtt a gyermektől.
2. Úszógumi: a fentieken kívül ügyelni kell arra is, hogy a gyerek felemelheti mindkét karját, és így kicsúszhat az úszógumiból.
3. Karúszó: ellenőrizni kell, hogy a gyermek életkorának és súlyának megfelelő eszközt használjon, mert lehet, hogy nem bírja el az eszköz.
4. Strandlabda: a szabad vizekben balesetveszélyt jelenthet, ha a szél vagy a hullámok elsodorják a labdát, és a gyermek utánamegy. A gyermeknek meg kell értenie, hogy a labda nem éri meg a kockázatot, lehet másik labdát vásárolni.
5. Vízipisztoly: meg kell tanítani a gyermeknek, hogy tilos azzal arcra célozni, a szemkárosodás veszélye miatt.
6. Hinta: mindig a gyermek súlyának és korának megfelelőt kell vásárolni. A babák még nem tudnak megülni a laphintákon, ezért számukra speciális bébihinta a megfelelő. Soha nem szabad a gyermeket felügyelet nélkül hagyni, legyen karnyújtásnyira a szülő.
7. Csúszda: ügyelni kell arra, hogy ne legyenek éles tárgyak és sarkok a csúszda közelében, a balesetveszély miatt. Ne legyen nappal szemben a csúszás iránya, hogy a gyermek lássa, hová érkezik. A kicsi gyerekeknek meg kell tanítani a hátradőlve csúszást, mert fejnehézségük miatt derékszögben ülve kibukhatnak a csúszdából.
8. Kismotor, futóbicikli, ráülős járművek: erősítik az izomzatot, fejlesztik a mozgáskoordinációt, javítják a szem-kéz koordinációt, viszont figyelni kell a megfelelő védőfelszerelés használatára, különös tekintettel a sisakra, a fejsérülés elkerülése végett.

Nyári iskolakényszer

S habár a gyerekek nyáron szívesen megfeledkeznének az iskoláról, ezt a szülők egy része nem engedi; a szünidő során tíz válaszadóból mindössze négy biztosít teljes kikapcsolódást gyermekének.

Minden harmadik szülő törekszik rá, hogy gyermek hetente 1-2 órát foglalkozzon iskolai dolgokkal,

míg minden negyedik családban bevett forma, hogy a gyermek augusztusban már megkezdi az iskolai felkészülést.

A nyári tanórák leggyakoribb eleme egyébként a kötelező olvasmányok olvasása, az előző év során tanultak ismétlése, amit az idegen nyelv tanulása és gyakorlása követ.

Illusztráció Forrás: ---

Top 10 legjobban fogyó nyári játék (2018)
1. Slime
2. Buborékfújó
3. Labda
4. Duplacsövű vízipisztoly
5. Homokozójáték-lapát
6. Matracágy
7. Habszivacs vízipuska
8. Vízbomba
9. Frizbi
10. Vízipisztoly

Top 10 legnépszerűbb játékkategória nyáron (2018)
1. Szabadtéri játék
2. Strandjáték, medence
3. Sportszer, labda
4. Társasjáték, kártya
5. Kreatív, fejlesztő
6. Autó, jármű
7. LEGO
8. Bébijáték, kellék
9. Plüss
10. Baba, babakocsi

A sajtóközleményben szereplő adatok a REGIO JÁTÉK saját értékesítési adatain, valamint egy frissen, 2018. június 1-7. között elvégzett online kutatáson alapulnak, melyben 1477, 14 év alatti gyermeket nevelő szülőt kérdeztek meg a nyári játékokhoz és a vakációhoz kapcsolódó véleményéről.