Jönnek a beszélő ATM-ek Magyarországon

OTP Bank, bankfiók
OTP bankfiók
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank vakok számára is biztonságosan használható, beszélő bankjegykiadó automatákkal, siketek és nagyothallók ügyintézését segítő videotolmács-szolgáltatással és érzékenyített ügyfélhívó rendszerrel szereli föl több száz fiókját országszerte. A fejlesztések egy része már elérhető, a bővítés folyamatos - olvasható a bank közleményében.
Vágólapra másolva!

A beszédszolgáltatást nyújtó ATM-ek kihelyezésének első szakaszában kétszáz darab beszélő ATM-et helyeztek ki, több mint 90 fiókot szereltek fel indukciós jelerősítő berendezéssel, és 43-at jelnyelvi videotolmács-szolgáltatással, valamint idén őszre a legtöbb fiók ügyfélhívó rendszerét ellátják a vakok és gyengénlátók ügyintézését is megkönnyítő kiegészítő elemekkel.

A jelnyelvi videotolmács-szolgáltatás során egy videohívásban élőben jelentkezik be egy jelnyelvi tolmács, aki segíti a hallássérült személy ügyintézését.

A fejlesztés kiegészítéseként minden nagyobb budapesti és megyeszékhelyi fiókban két-két ügyintéző munkatárs alapszintű, bankszakmai jeleléssel kiegészített magyar nyelvű jelnyelvi képzésben, illetve továbbképzésen vett részt, valamint a fiókok több mint felében a hallássérültek számára a beszédet és a hangzó információkat érthetőbbé tévő elektronikus eszköz, az úgynevezett indukciós hurok is rendelkezésre áll.

A látássérülteket segítő „beszélő automaták” pedig egy fülhallgató csatlakoztatását követően automatikusan „beszélő” üzemmódra váltanak.

A képernyőn megjelenő szöveget az ATM felolvassa, amit a látássérült ügyfél a fülhallgatóján keresztül hall.

OTP-bankfiók Forrás: MTI/Manek Attila

A monitor eközben elsötétíthető, így illetéktelenek nem láthatják, és nem hallhatják a tranzakció részleteit. A felolvasóprogram a képernyőn megjelenő információkon túl segítséget nyújt az eszköz használatához, a felület kezeléséhez, a billentyűzet és a kiadónyílások megtalálásához is. A bankkártya behelyezését és a PIN-kód megadását követően kiválasztható az egyenleglekérdezés vagy készpénzfelvétel lehetősége.

Első körben több mint 200 új ilyen ATM-et telepített az OTP országszerte, jellemzően a nagyobb fiókok 24 órás ügyfélzónáiba. A bővítés folyamatos, a többi ATM-készüléket típusuktól és állapotuktól függően folyamatosan cserélik.

Az OTP-nél a fióki ügyfélhívó rendszerben már korábban bevezették a mozgáskorlátozott, továbbá a siket és nagyothalló ügyfelek kiszolgálási igényét jelző menüpontot. Következő lépésként a vak és gyengénlátó ügyfelek számára is hasonló megoldást telepítenek, amit az év végére fejeznek be.