Magyarországra hozná regionális irodáját a Nemzetközi Beruházási Bank

Magyarországra hozná regionális irodáját a Nemzetközi Beruházási Bank
Budapest, 2018. június 18. Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) elnöke szándéknyilatkozatot ír alá a pénzintézet új európai regionális irodájának Magyarországra hozataláról a Pénzügyminisztériumban 2018. június 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov - a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) elnöke - aláírták a szándéknyilatkozatot a pénzintézet új európai regionális irodájának Magyarországra hozataláról. Varga Mihály kijelentette, hogy hazánk és a kelet-európai régió gyorsan fejlődő államai számára a következő időszak egyik kulcskérdése a versenyképesség javítása lesz.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály kiemelte, hogy a vállalati hitelezés további bővülésére van szükség ahhoz, hogy az ország versenyképessége javuljon, hiszen az IIB az új irodán keresztül jelentős szereplőjévé válhat a közép-kelet-európai beruházásoknak és a vállalati hitelezésnek. Hozzátette, hogy Magyarország törekvése tovább erősíti az IIB tagállamai között a gazdasági együttműködést.

A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy az ország 2015-ben újította meg tagságát a pénzintézetben, és lett Oroszország, illetve Bulgária után a harmadik legnagyobb részvényes a nemzetközi pénzügyi intézményben.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) elnöke szándéknyilatkozatot ír alá a pénzintézet új európai regionális irodájának Magyarországra hozataláról Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Továbbá a kapcsolat megerősítésében nagy szerepet játszott az, hogy a pénzintézet új alapokra helyezte működését, mindent megtesz annak érdekében, hogy modern nemzetközi fejlesztési bankká váljon. A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság fenntartható, dinamikus növekedési pályára állt, a GDP tavaly már 4 százalékkal emelkedett, miközben a foglalkoztatottak száma jelentősen nőtt, az államadósság pedig csökkent.

Szerinte ezek alapján kijelenthető, hogy a versenyképesség kibontakozóban van.

Hozzátette, hogy ugyanakkor fontos teendők látszanak még a hatékonyság, illetve a termelékenység területén, továbbá a kis- és közepes vállalatok pozíciójának a javítására is szükség van. Nyikolaj Koszov elismerően beszélt a Magyarország által végrehajtott gazdasági és pénzügyi reformokról külön kiemelve Varga Mihály szerepét ezek sikeres végrehajtásában.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Nemzetközi Beruházási Bank új európai regionális irodájának Magyarországra hozataláról szóló szándéknyilatkozat aláírása után Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

– jelentette ki Nyikolaj Koszov, aki egyben köszönetet mondott a kormánynak a jogi és adminisztratív segítségért, amellyel az új iroda létrehozását támogatták. A budapesti iroda nyitása fontos eleme a pénzintézet következő öt évre szóló stratégiájának a végrehajtásában - mutatott rá, utalva arra, hogy az üzleti tevékenység nagymértékű kiterjesztését tűzték ki célul.

Az 1970-ben, moszkvai székhellyel alapított IIB fejlesztési projektekre és beruházásokra nyújt közép- és hosszú távú hiteleket. A nemzetközi pénzintézetnek kilenc tagja van: Oroszország, Bulgária és Magyarország mellett Románia, Szlovákia, Kuba, Csehország, Mongólia és Vietnam.