Jelentősen nőtt a mezőgazdaságban dolgozók fizetése

Észak-Korea, farm, mezőgazdaság
A tractor is seen from the window of a train along the railway line between Pyongyang and the North Phyongan Province on the west coast on April 8, 2012. North Korea is counting down to the 100th anniversary of its founder's birth on April 15 with top-level meetings and a controversial rocket launch scheduled in coming days to bolster his grandson's credentials. AFP PHOTO/PEDRO UGARTE / AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
Vágólapra másolva!
A magyar mezőgazdaság még mindig szakemberhiánnyal küzd, legalább 50 ezer emberre lenne szüksége az ágazatnak. Nagy István agrárminiszter a Magyar Időknek adott interjújában azt mondta, olyan jogszabályi javaslatokat készítenek elő, amelyek több közfoglalkoztatottat ösztönöznek arra, hogy az idénymunka után hosszú távon is az agráriumban helyezkedjenek el.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdaságban 2012 és 2017 között 31 százalékkal emelkedtek a bérek. A növekedés tavaly volt a legnagyobb, egy év alatt nettó 12,8 százalék.

A közmunkaprogramban jelenleg 150 ezren vesznek részt, bőven van tehát lehetőség arra, hogy a közfoglalkoztatottak közt megtalálják azokat, akik hajlandóak magasabb bérért a mezőgazdasági munkát választani - mondta Nagy István a Magyar Időknek.

Első lépésként azt szeretnék elérni, hogy a közmunkások mezőgazdasági idénymunkát vállaljanak. Az agrártárca korábban javasolta az egyszerűsített munkavégzés közterhének elengedését is.

- mondta a miniszter.

A hosszú távú cél az, hogy a közmunkások ne csak alkalmanként dolgozzanak a mezőgazdaságban, hanem teljes állásban. Ezért olyan ösztönzők kialakításán dolgoznak, amelyek a gazdákat és a közfoglalkoztatottakat is érdekeltté teszik ebben.