Ötven százalékkal megemelték az üzemanyagárakat Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Az intézkedés része a Nemzetközi Valutalap (IMF) reformtervének, amely az állami támogatások megszüntetését szorgalmazta több fogyasztási cikknél.
Vágólapra másolva!

Az olajügyi miniszter, Tarek el-Molla szerint az intézkedéssel 50 milliárd egyiptomi fontot (azaz 2,8 milliárd dollárt) takaríthatnak meg a 2018-2019-es költségvetésben.

A mostani emelés már a harmadik azóta, hogy Egyiptom 2016 novembere óta lebegteti a fontot.

Ez a lépés tovább nehezíti az emberek életét, akik a magas munkanélküliség, és a folyamatosan növekvő árak mellett így is alig tudnak megélni.

A palackos PB-gáz árát is megemelik, ami azt jelenti, hogy a lakosságnak a korábbi 30 fontról 50-re, a közületeknek pedig 60 fontról 100-ra nőtt.

A miniszter szerint az áremelkedés miatt várhatóan mintegy öt százalékkal csökken majd a olajtermékek fogyasztása az országban.

Egyiptom 2016-ban írt alá három évre szóló megállapodást az IMF-fel, amely kemény megszigorító intézkedéseket tartalmaz. Egyiptom azt reméli, hogy az olyan fájdalmas reformok révén, mint az adóemelés, a támogatások csökkentése, visszahódítja majd a külföldi befektetőket, továbbá lendületet ad a 2011-es arab tavaszt követően válságba sodródott gazdaságnak.

Az IMF vezérigazgató-helyettese, David Lipton idén májusban azt mondta az egyiptomi kormánytisztviselőknek, hogy a közel-keleti országnak jobban el kell mélyítenie reformját és jobban bátorítania kell a magánszektor növekedését, ha részesedni akar a világ gazdasági bővüléséből.