Kamatot emelt a Fed

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
Kamatot emelt az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed), idén immár másodjára, 2015 decembere, a kamatemelési ciklus elindulása óta pedig hetedik alkalommal.
Vágólapra másolva!

A Federal Reserve monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a piaci várakozásokkal összhangban

25 bázisponttal, 1,75-2,00 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatsávot.

A testület ezt megelőzőn márciusban emelte ugyancsak 25 bázisponttal a kamatsáv széleit, májusban pedig változatlanul hagyta.

Jerome Powell, a Fed elnöke Forrás: AFP/Saul Loeb

A szövetségi pénz kamatlába történelmileg még így is alacsony szinten áll, de a kamatpálya emelkedése támogatja a dollárt, ami kedvezőtlen hatást gyakorolhat a feltörekvő országok fizetőeszközeire.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.

A monetáris döntéshozók arra számítanak, hogy idén még két alkalommal, jövőre pedig háromszor emelik a kamatot. A legnagyobb valószínűséggel szeptemberben és decemberben hajthat végre újabb 25 bázispontos emelést a Federal Reserve.

A FOMC-tagok kamatvárakozásait tükröző pontdiagram (dot plot) igazából nem okozott meglepetést, mivel az elemzők számítottak arra, hogy a jegybankárok többsége a korábbi egy helyett immár további két kamatemelést jósol az év hátralévő részére.

A jegybankárok friss előrejelzésének mediánja szerint az irányadó kamat idén 2,4 százalék, 2019-ben 3,1 százalék, 2020-ban pedig 3,4 százalék, míg hosszabb távon 2,9 százalék lesz.

A márciusi prognózishoz képest az idei 0,3 százalékponttal, a jövő évi pedig 0,2 százalékponttal magasabb, míg a 2020-as és a hosszabb távú nem változott.

Az eddig vártnál valamivel gyorsabb lesz a gazdasági növekedés, emelkedik az infláció és kisebb lesz a munkanélküliség a várakozások mediánja szerint. Az előző, márciusi jóslatban szereplő 2,7 százalékról 2,8 százalékra emelkedett az idei GDP-növekedési előrejelzés, de a jövő évre változatlanul 2,4 százalékot, 2020-ra pedig 2,0 százalékot várnak a FOMC-tagok. Nem változott a hosszabb távú előrejelzés mediánja, miszerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) 1,8 százalékkal gyarapodhat. Ez messze elmarad Donald Trump elnök 4 százalékos ígéretétől.

A munkaerőpiacon is további javulást vár márciusi elemzéséhez képest a Fed. A munkanélküliségi ráta medián előrejelzése az idei évre 3,8 százalékról 3,6 százalékra csökkent, a következő két évre pedig egyaránt 0,1 százalékponttal, 3,5 százalékra mérséklődött. Hosszabb távon továbbra is 4,5 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak a FOMC-tagok.

A személyes fogyasztói kiadások árindexét idén, jövőre és 2020-ban egyaránt 2,1 százalékra, hosszabb távon pedig 2,0 százalékra várják. A márciusi mediánhoz képest az idei 0,2 százalékponttal, a jövő évi pedig 0,1 százalékponttal emelkedett. Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe idén 2,0 százalék, a következő két évben pedig 2,1 százalék lehet. Az idei évre szóló előrejelzés 0,1 százalékponttal magasabb a márciusi várakozásnál.

A nyíltpiaci bizottság kamatdöntő ülése után kiadott közlemény is meredekebb kamatpályát valószínűsít,

ugyanis a szövegből kimaradt az a korábbi mondat, miszerint a szövetségi pénz kamatlába egy időre valószínűleg még a hosszú távon várt szint alatt marad.

A FOMC arra számít, hogy folytatódik a fokozatos kamatemelés, a gazdaság növekedése tartós, a munkaerőpiaci feltételek pedig erősek lesznek, miközben az infláció 2 százalék középtávú célszám körül alakul. A jövőbeni fokozatos kamatemelések mértékének és időzítésének meghatározásakor a bizottság szoros figyelemmel követi a foglalkoztatottsági és inflációs céljának megvalósításával kapcsolatos gazdasági feltételeket.

A kamatdöntés után kissé erősödött a dollár a bankközi devizapiacon,

a New York-i tőzsde irányadó indexei pedig lefelé vették az irányt, de egy órával később már gyakorlatilag a döntés bejelentése előtti szinten mozogtak újra.

Jerome Powell, a Fed elnöke a tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ezentúl a nyíltpiaci bizottság minden egyes ülése után tartanak sajtótájékoztatót. Ben Bernanke akkori Fed-elnök 2011-ben vezette be azt a gyakorlatot, hogy évente négy alkalommal sajtótájékoztatón ismerteti a bizottság gazdasági helyzetértékelését, illetve magyarázza a monetáris politikai döntések indokait. A FOMC évente nyolcszor ülésezik.