Itt a fordulópont, többet internetezik a világ, mint amennyit tévézik

Olympics via TV and live streaming online MEDIA INTERNET LOUNGE
ILLUSTRATION - The live broadcast of a soccer match during the Olmypic Games can be seen on a television as well as a wrestling match on a tablet via live stream in a living room in Hanover, Germany, 17 August 2016. Viewers use smartphones, tablets and laptops as 'Second Screen' in order to follow more than one Olympic discipline. The public service broadcasting channels ARD and ZDF broadcast different disciplines at the same time via internet. PHOTO: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa
Vágólapra másolva!
Az egyre olcsóbb internet és mobileszközök térnyerésével a világhálóhoz egyre többen férnek hozzá. A televízió előtt töltött percek száma 2018-ban még magasabb, mint a netezéssel töltött percek száma, azonban ez a trend jövőre megfordul.
Vágólapra másolva!

2019-ben fordulópont lesz az internet életében, ugyanis jövőre fordul először elő a média-történelem során, hogy az emberek - átlagosan és globálisan - több időt töltenek internetezéssel, mint tévénézéssel.

A Zenith előrejelzése szerint

egy ember átlagosan 170 percet és 36 másodpercet fog a világhálón tölteni.

Ebbe beletartozik sok minden: az online vásárlás, a társalgás chat-programok segítségével vagy a videó és zene streamelése is.

Ezzel ellentétben az átlagos tévénézésre szánt idő 170 perc és 18 másodperc lesz.

A Zenith szerint az olló tovább nyílik majd a jövőben, és egyre jelentéktelenebb lesz a tévé és nyomtatott sajtó szerepe az emberek életében, ezek áttolódnak az online felületekre.

Az újságok elől a híroldalak, míg a televízió elől a Netflix és a YouTube szívja el a levegőt.

Átlagos napi tévé és internethasználat (perc):

A netes technológia ütemének növekedését a hordozható eszközökön történő megjelenítés biztosítja. Emellett fontos dolog, hogy az okostelefonok, tabletek és a mobilinternet egyaránt megfizethetőbb lett, így azok egyre több ember számára elérhetőek – írja a Quartz.

Interneten és tableten is lehet a televízió mellett tévéműsorokat nézni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

Az okostelefonok előretörését jól mutatja, hogy míg a médiafogyasztás 5 százalékáért felelt a szektor 2011-ben, addigra ez az arány napjainkra 25 százalék.

Egy átlagos ember naponta 8 órát tölt médiafogyasztással.

Ennek típusonkénti bontása látványos, ahogy az internet térnyerése is:

Érdekes megnézni kontinensek szerinti bontásban is a televízió és internet közötti versenyt. Elsőre azt hinnénk, hogy a világ fejlettebb részein már több az internethasználat, de ez nem így van.

2020-ig nem az internet lesz az uralkodó Európában, Észak- és Dél-Amerikában.

Az Egyesült Államokban két éve múlva várható a fordulópont.