Ön kötne havi előfizetést ruhakölcsönzésre?

Rent The Runway Celebrates DC Store Opening With Christian Siriano GettyImageRank3 HORIZONTAL AERIAL VIEW USA STORE Washington DC GENERAL VIEW Arts Culture and Entertainment Opening Event Runway DC The Rent
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 24: General view of General view of The Rent the Runway DC store Opening at Rent The Runway on November 24, 2014 in Washington, DC. Kris Connor/Getty Images for Rent The Runway/AFP
Vágólapra másolva!
Egy New York-i székhelyű, néhány éve indult vállalkozás azt ígéri ügyfeleinek, elfelejthetik azt a nyűgöt, ami a nem teljesen alkalmi, de nem is intim jellegű ruhadarabok beszerzésével jár. Ruhák, táskák, ékszerek, kiegészítők: a Rent the Runway (RTR) nevű ruhakölcsönző vállalat koncepciója az, hogy a mindennapokra is fel lehessen öltözni választékukból anélkül, hogy havonta kelljen bővíteni a gardróbot az összevásárolt ruhákkal.
Vágólapra másolva!

A The Economist beszámolójából kiderül, az RTR – sok más ruhakölcsönzőhöz hasonlóan – alkalmai ruhákkal kezdte meg működését, elsősorban esküvői ruhákat kínálva nőknek a jeles napra. Mostanra azonban hatalmas ügyfélkörrel rendelkeznek, melynek tagjai számára elsősorban a hétköznapokra ajánlható ruhákat kínálnak kölcsönzésre.

A cég egysége Washingtonban Forrás: AFP/2014 Getty Images/Kris Connor

Nem annyira finnyásak, avagy bevált a ruhák „sharing economy”-ja

A vállalat napjainkra az Egyesült Államok több nagyvárosában jelen van, és 9 millió ügyfelet szolgál ki. Ezek mintegy háromnegyede munkaruhát kölcsönöz a vállalattól. Persze nem gépolajos kezeslábasokra kell gondolni.

A kliensek nagyobb hányada nő, akik főként irodai munkavégzéshez, tárgyalásokhoz választanak kosztümöt, ruhát, kiegészítőket.

Ezzel kapcsolatban ismert a „finnyássági faktor”, vagyis az, hogy a választott öltözék nem sokkal korábban egy másik ember bőrével érintkezett.

Ez azonban – úgy tűnik – nem okoz túlságosan nagy problémát az amerikai nőknek, legalábbis egy részüknek. Kétötödük, aki hallott erről a szolgáltatásról, úgy nyilatkozott, nincs azzal problémája, ha egy nem sokkal korábban más által viselt darabot kell felvennie munkába.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a ruhákat koszos vagy viseltes állapotban kell kölcsönözni. A vállalat központjában hatalmas mosó-szárító raktárház működik, ahol óránként 2000 ruhadarabot tudnak a berendezések kitisztítani.

Sok nőt nem zavar, ha más által már viselt ruhadarabot kell hordania Forrás: AFP/2014 Getty Images/Kris Connor

A cég emellett biztosítással is rendelkezik működésére, illetve adott esetben egyes ruháira is.

Mindezek ellenére előfordult, hogy egy ügyfél rossz méretű vagy épp tisztításra szoruló ruhát kapott. A cég ilyenkor teljes költség-visszatérítést adott – de ugyanilyen következetes akkor, amikor a kölcsönzési idő lejárta után, 24 órás türelmi időt követően, 50 dolláros késedelmi díjat számít fel a darabokra.

Előfizetéssel is működhet

Az eseti jelleg mellett, előfizetési szolgáltatás keretében, havi 159 dolláros (kb. 42 ezer forint) díjért legfeljebb négy összeállítás kölcsönözhető ki egyszerre.

Sok nő szívesen kölcsönöz hétköznapi ruhákat is (illusztráció) Forrás: Getty Images/iStockphoto/sturti/

Az RTR-nél elmondták, a szolgáltatás bevezetésekor rövid idő alatt olyan nagy lett arra az igény, hogy nem volt elegendő raktárkészletük a kereslet kiszolgálására. Mostanra méretenként és stílusonként is több száz különböző darabból választhatnak a ruhát kölcsönzők.

A cég értékét most 800 millió dollárra becsülik.

A 2017-es üzleti adatokat még nem közölték, de a 2016-os jelentések szerint 100 millió dollár bevételt értek el abban az évben. Ez mintegy 26,5 milliárd forint. A vállalatnál azt mondják, ebből már a működési költségek levonása után, profit is keletkezett.