Tovább nőnek a hazai bérek, jön az új 50 forintos

Vágólapra másolva!
Tovább nőnek a hazai bérek, derült ki a héten a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. A török gazdaság viszont komoly bajban van, egyre többen gondolják úgy, hogy akár a törököktől is indulhat a következő gazdasági válság. Nincs könnyű helyzetben a Samsonite sem, hiszen a vállalat részvényei - egyetlen nap alatt - 11 százalékot zuhantak a tőzsdén. Kiderült az is, hogy miért csökken folyamatosan a termékek mérete a boltok polcain, és hogy mennyibe is került a hercegi esküvő.
Vágólapra másolva!

Ennyibe került a szombati hercegi esküvő

Egy átlagos brit pár 27 ezer fontot (9,8 millió forint) költ menyegzőre, azonban Harry Herceg és Meghan Markle szombati esküvője akár 2 millió fontba is kerülhetett.

Meghan Markle Forrás: AFP/Andrew Milligan

A menüre nagyjából 680 ezer dollárt költhettek. A sok ételre pedig szükség volt, hiszen hatszáz vendég volt hivatalos az esküvőre. A The Telepgraph értesülései szerint a menyasszonyi ruha 135 ezer dollár értékű, de egy szakértő szerint akár 270 ezer dollárt is elkérhettek érte.

Ezért mennek össze folyamatosan a termékek

Az Egyesült Királyság Statisztikai Hivatala szerint a szigetország boltjaiban kapható termékek közül 2529 kiszerelési mérete csökkent 2012 és 2017 között.

Illusztráció Forrás: KEYSTONE/AFP/Michele Limina

Ennek egyik oka, hogy drágultak az összetevők, és a gyártási költség is emelkedett. A vállalatoknak ilyenkor három lehetőségük van: az ár növelése, az összetevők olcsóbbra cserélése vagy a kiszerelés méretének csökkentése. Mivel az első kettő igen kockázatos, ezért a legjobb megoldás a termékek zsugorítása.

Jön az új 50 forintos

A Családok éve program jelentőségére tekintettel az MNB 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát az új forgalmi érme emlékváltozattal egy időben.

Forrás: Origo

Az emlékérmék előlapján a Családok éve program kiegészítő arculati elemei, az építőkockák jelennek meg stilizált szívalakba rendezve, ezzel mintegy a családot összefogó erőt jelképezik.

A Netflix megelőzte a Disney-t

A Netflix pénzpiaci értéke elérte a 153 milliárd dollárt, ezzel megelőzte a Walt Disney-t, így az internetes tartalomszolgáltató a világ első számú szórakoztatóipari vállalatává vált.

Illusztráció Forrás: Getty Images/2017 Chesnot/Chesnot

A Netlfix 2002-es tőzsdei bevezetése óta a cég piaci értéke 33 ezer százalékkal nőtt. Eközben a Walt Disney az elmúlt évben 5 százalékot veszített pénzpiaci értékéből, amely jelenleg 152 milliárd dollár.

Tőzsdére megy az MKB Bank

Az MKB Bank, amely Magyarország ötödik legnagyobb kereskedelmi pénzintézete, bejelentette, hogy részvényeinek 20-30 százalékos pakettjét tőzsdére viszi. A pakett méretéről és a kibocsátás pontos időzítéséről a tulajdonosok később hoznak döntést.

MKB Bank Forrás: Origo

Az MKB Banknál, ha minden a tervek szerint halad, akkor lehetőleg már 2019 elején le szeretnék bonyolítani a tőzsdei belépést. A bank 2017-ben már sorban a második nyereséges évét zárta, miután a Bayerische Landesbank érdekeltségeként hat egymást követő évben szenvedett el veszteséget.

Nagy bajban a Samsonite

A legismertebb bőröndgyártó cég papírjaival való kereskedést felfüggesztették, mivel csütörtökön délelőtt több mint 11 százalékot zuhant a hongkongi tőzsdén. Ezután a Blue Orca Capital kétes számviteli gyakorlattal és megkérdőjelezhető vállalatirányítással vádolta meg a céget.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Weng lei - Imaginechina/Weng Lei

A Samsonite hitelekből finanszírozott akvizíciókkal próbálta meg növelni a cég számviteli adatait, amit megkérdőjelezhető könyvelési megoldással is kozmetikázott, állítja a Blue Orca brókercég.

Az összeomlás fenyegeti a török gazdaságot

Törökország lehet a következő nagy nemzetközi pénzügyi válság kiindulópontja. A bajt a török fizetőeszköz árfolyama is tükrözi. Csak szerdán három százalékkal gyengült a líra az amerikai dollárral és az euróval szemben, és ezzel az év eleje óta több mint 25 százalékos zuhanást láttunk.

Illusztráció Forrás: AFP/Ozan Kose

Emellett a bérek már több éve a termelékenységet meghaladó mértékben nőnek, vagyis az ország versenyképessége is folyamatosan romlik. A vállalati szektor és a lakosság évek óta erőn felül költekezik. Becslések szerint a törökök 450 milliárd dollárral tartoznak a nemzetközi hitelezőknek, és ebből csak 174 milliárdot tartanak nyilván lírában.

Hackerek célkeresztjében a K&H Bank ügyfelei

Rosszindulatú adathalászok próbálkoznak a K&H Bank ügyfeleinek elektronikus banki ügyintézéshez szükséges adatainak megszerzésével. Az e-bankfiók adatait félrevezető e-mailek küldésével próbálják kicsalni az érintettektől.

K&H Bank Forrás: Gravofom

Az Origót a K&H Bank egyik ügyfele tájékoztatta arról, hogy a pénzintézet figyelmeztető e-mailben értesítette a fenyegető veszélyről. A pénzintézet elektronikus banki weboldalán, annak belépőképernyőjén is figyelmezteti ügyfeleit a potenciális, rosszindulatú támadásokra.

Védett állatok trófeái árasztják el a netet

Az Ifaw munkatársai hat héten át monitorozták négy európai ország online piactereit, védett vagy leölt állatokat kínáló hirdetéseket keresve. Németország, Franciaország, Oroszország és az Egyesült Királyság virtuális áruházaiból, lesújtó kép rajzolódik ki. Nagyjából 5 ezer hirdetés, összesen mintegy 12 ezer tételt tartalmazott.

Illusztráció Forrás: AFP/Marvin Recinos

Az eladásra kínált tételek összesített értéke meghaladta a 4 millió dollárt, azaz a több mint 1 milliárd forintot. A legnagyobb számban hüllők szerepeltek az oldalakon, de nagy arányban, 31 százalékban találni veszélyeztetett madarakat is a hirdetésekben.

Terjeszkedik az Auchan

Zalaegerszegen nyitja meg ősszel második magyarországi szupermarketjét az Auchan, ezzel pedig 40 új munkahelyet teremtenek. A vállalat közleményéből az is kiderül, hogy az elmúlt 20 évben mintegy 200 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon.

Illusztráció Forrás: MTI/Soós Lajos

Az áruházlánc jelenleg 19 hipermarketet, 18 töltőállomást, egy szupermarketet és egy superstore formátumú üzletet, valamint online áruházat működtet Magyarországon. A zalaegerszegi egység mellett idén több új üzletet is nyit, többek között Sopronban.

Az Európai Bizottság 166 milliárd eurós költségvetést tervez 2019-re

Günther Oettinger uniós költségvetési biztos a költségevetés bemutatásakor elmondta, a tervezet egy erősebb és ellenállóbb európai gazdaságba való beruházást irányoz elő. Támogatni kívánja a közös európai menekültügyi rendszer reformját a hatékonyabb, méltányosabb és humánusabb menekültügyi politika biztosítása érdekében.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Daniel Kalker

Oettinger elmondta, a gazdasági növekedés támogatására 2019-ben 80 milliárd euró kötelezettségvállalást terveznek. Egyebek mellett támogatni kívánja a közös európai menekültügyi rendszer reformját a hatékonyabb, méltányosabb és humánusabb menekültügyi politika biztosítása érdekében. A törökországi menekülteket támogató uniós eszközre 1,5 milliárd eurót kíván biztosítani

Tovább nőnek a bérek

A héten ismét drágult a benzin és a gázolaj, ezúttal 6-6 forinttal. A gázolaj literenkénti ára így már 408 forint, a benziné pedig 398 forint. Ismét nem született meglepetés a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülésén. Ahogyan immáron két éve minden alkalommal, úgy most sem változott az irányadó ráta.

Illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, a márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.