Feltámasztják a magyar komlót

Stratégiai megállapodást írtak alá a komlótermesztés újjáélesztése érdekében az Agrárminisztériumban, NAGY István
Budapest, 2018. május 22. Nagy István agrárminiszter beszél, miután stratégia együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. az Agrárminisztériumban 2018. május 22-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Fontos kezdeményezés indul útjára ősszel, amikor elültetik egy somogyi falu mellett az első komlópalántákat. A Magyar Ökomenikus Segélyszervezet a Heineken Hungária segítségével azt tervezi, hogy feléleszti a magyar komlótermesztést, amely egykoron több mint 500 hektáron folyt Magyarországon. Mára ennek egy százaléka maradt meg.
Vágólapra másolva!

Összefog a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária, a két vállalat ugyanis szeretné feltámasztani a magyar komlótermesztést.

Erre a célra a vállalat 30 millió forint támogatást ad.

Az 1980-as években 500-550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót,

ami 2011-re öt hektárra csökkent.

Nagy István agrárminiszter szerint a Heineken jó nyomon járt, amikor felismerte, hogy

Kiválónak nevezte a magyar árpára vonatkozó együttműködést, amelynek köszönhetően a Soproni sör mostanra száz százalék magyar árpából készül.

Nagy István agrárminiszter beszél, miután stratégia együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. az Agrárminisztériumban Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter elmondta, hogy a hosszú távú cél,

hogy mintegy 50 ezer ember átkerüljön a közmunkaprogramból az agráriumba.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a Heineken támogatásával megvalósuló komlóültetvény szorosan kapcsolódik a segélyszervezet Somogy megyei kastélyosdombói modellprogramjához.

Az első palántákat várhatóan ősszel ültetik Kastélyosdombón.

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója (balra) és Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója stratégia együttműködési megállapodást ír alá a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Barcsi kistérségben immár nyolc éve zajló nagyszabású szociális projekt hátrányos helyzetű családoknak kínál kiutat a szegénységből. A támogatásnak köszönhetően a segélyszervezet egy hektáron kezdheti meg a komló termesztését, amelynek gondozásával és szüretelésével a háztartások munkalehetőséghez jutnak.

Idén pedig a Soproni radlerekhez használt meggy és bodza is magyar.

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a Heinekennél kiemelt ügyként kezelik a magyar beszállítókat és arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék és hozzájáruljanak a helyi gazdaságok fejlődéséhez.