Irdatlan sok vécé épült Indiában

social Horizontal
Indian residents leave after using a public toilet on a street in Chennai on November 15, 2017. / AFP PHOTO / ARUN SANKAR
Vágólapra másolva!
A világ két legnépesebb országának biztosan közös gondja a megfelelő, higiénikus illemhelyek elégtelen száma a lakosság arányához képest. Mind India, mind Kína óriási erőfeszítéseket tesz a helyzet megváltoztatásáért.
Vágólapra másolva!

Elkészült a nagyjából 1,3 milliárd lakosú India friss vécétérképe. Egyetlen hatalmas ábrán látni, hogy az ország három év alatt sokat lépett előre a közegészségügyi szempontból is fontos toiletkérdés megoldásában.

Néhány éven belül megoldás kell

Ahogy az Origo megírta, a 2014-ben indult Tiszta India kormányzati program komoly és jelentős célt tűzött ki maga elé. Indiában százmilliók számára nem érhető el a higiéniai szempontokból is megfelelő illemhely, így az emberek jelentős része ott könnyít magán, ahol tud. Utak szélén, folyókban és más efféle helyeken. India kormánya 2019-re, Gandhi születésének 150. évfordulójára szeretné visszaszorítani ezt a gyakorlatot, melynek egyik legfontosabb eszköze az elegendő számú toilet építése.

Indiai lakosok nyilvános vécét vesznek igénybe Forrás: AFP/Arun Sankar

Az Origo bemutatta azt is, Kínában ugyanúgy feladat az, hogy megoldást találjanak erre a problémára. A kínai vécéforradalom már egészen sajátos high-tech színezetet öltött,

díszes és arcfelismerő berendezésekkel felszerelt toiletpaloták formájában.

Szerencsére úgy tűnik, Indiának sincs miért szégyenkeznie. Az alábbi ábra megmutatja, három év alatt, 2014 és 2017 között hogyan javult a régiók háztartásainak vécével való ellátottsága (az ábra nagyobb méretben ide kattintva tekinthető meg).

Ahogy látható, van olyan térség, ahol elérte a 100 százalékot is a vécével való ellátottság, de ahol még nem, ott is sokat javult a helyzet a három évvel korábbi állapotokhoz képest.

Erőteljes kormányzati programok

A Tiszta India programmal kapcsolatban pedig a szakminisztérium weboldala arról ad jelentést, hogy 4,6 milliónál is több háztartási vécé, és 3,1 milliónál is több nyilvános illemhely épült 2100-nál is több településen.

Mind Indiában, mind Kínában komoly közegészségügyi kockázatokat rejt a megfelelő számú és színvonalú illemhely hiánya Forrás: AFP/Noah Seelam

A programot vidéken a közegészségügyi minisztérium felügyeli. Terveik között 111 millió vécé megépítése szerepel,

melynek 30 milliárd dollárra, azaz közel 8 ezer milliárd forintra taksálják a költségét.

A megvalósításba 3 millió munkavállalót vonnak be, nemcsak kormányzati alkalmazottakat, hanem iskolásokat, felsőokatási intzémények diákjait is.