Jön a nyaralás, és egyre több a csaló szálláshirdetés

airbnb
http://www.dreamstime.com/stock-photos-airbnb-app-laptop-making-reservation-website-image45680633
Vágólapra másolva!
Bár az Airbnb kifejezetten kéri felhasználóitól, hogy a weboldalon keresztül foglaljanak szállást, mégis sokan bedőlnek a csalóknak, akik adatvédelmi okokra hivatkozva kijátsszák a gyanútlan szálláshelyet foglalni kívánókat.
Vágólapra másolva!

Aiste Bostonból intézte az egész Európára kiterjedő családi nyaralását, amihez tizenöt különböző Airbnb-szállást foglalt le. A modern külsejű dubrovniki villát igen jó áron kínálták a weboldalon, ám az ügyintézést a szállásadó már e-mailen kívánta folytatni.

Illusztráció Forrás: Origo

Az Aiste számára kellő időpontok elérhetőek voltak a szállásnál, és a házigazda megkérte őt, hogy a jogosítvány-másolatát is mellékelje – ez nem ritka kérés a hasonló szállásfoglaló weboldalakon. Ezután a szállásadó megkérte Aiste-t, hogy utaljon 2.800 dollár egy bankszámlára, aminek a tulajdonosánál Airbnb Gb Ltd szerepelt.

Az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy mégsem utalja el a pénzt, helyette minden dokumentációt elküldött az Airbnb-nek, ahol megállapították, hogy csalás áldozatává vált.

Aiste, aki a Stanfordi Egyetemen szerzett mesterdiplomát genetikából, maga is meglepődött, hogy mennyire könnyen bedőlt egy ilyen átverésnek.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Halfpoint/Halfpoint

A szakértők szerint az átverések a nyaralási időszak közeledtével egyre inkább elszaporodnak, a csalók a képmanipulációs programok vagy e-mail kliensek segítségével egyre rafináltabbá és nehezebben felismerhetővé vállnak.

Ez a csalás pedig különösen hihető volt Aiste szerint, aki már korábban is foglalt szállásokat az oldalon keresztül, és az automatikus üzenetek a @ssl.airbnb.com végződéssel érkeztek hozzá – a csalók pedig ugyanerről az e-mailről leveleztek vele, és a cég e-mail sablonját is pontosan lemásolták.

– nyilatkozta Choo Kim-Isgitt az EdgeWave kiberbiztonsági cég vezetője.

Az Airbnb oldala számos biztonsági intézkedést vezetett be a csalók kiküszöbölésére: egy program segítségével igyekeznek kiszűrni az álhirdetéseket, valamint figyelmeztetik a felhasználókat arra, hogy sose lépjenek ki a webhelyről, és mindent ezen a felületen intézzenek.

Amíg a felhasználók a cég saját oldalán keresztül foglalnak szállást, és intézik az utalást, addig védve vannak, és a lehetséges visszafizetés is jár nekik.