Már tényleg globális egészségügyi gondot jelent az alváshiány

Beauty woman sleeping Beautiful Sleep Mask Bedtime Napping Morning Eye Mask Only Women Only Girls Girls Young Women Women Comfortable Wake Up Smirking Eyes Closed Waking up 20-29 Years Young Adult 18-19 Years Smiling Leaning Sleeping Resting Fun Beauty Ba
Young beautiful woman sleeping with eye mask on grey background. Portrait of brunette tired girl with eye mask for sleeping. Sleepy beauty woman resting on hand with closed eyes.
Vágólapra másolva!
Az alvás köré épülő üzletág hihetetlen fejlődésen ment át az elmúlt években. A matracok, takarók és párnák mellett minden olyan berendezés is kelendő, amely jobbá és hatásosabbá teheti az alvást. Az erre épülő vállalatok egyre inkább úgy viselkednek, mint egy techcég, a teljes ipar pedig jelenleg 30-40 milliárd dollárt érhet és évente 8 százalékkal növekszik.
Vágólapra másolva!

A modern világban az alvás egyre inkább luxusnak számít, hiszen a munka a legtöbb esetben hazáig követi az embert, akárcsak az egyetemistákat a tankönyveik és kötelezettségeik. A piac azonban megpróbálja kihasználni az alvás iránti igényt, ráadásul meglehetősen nagy sikerrel.

Az alvással foglalkozó startupok pedig sokat ígérnek a vevőknek, kezdve az olyan alkalmazásokkal, amelyek a legmegfelelőbb időben ébresztik fel a felhasználót, de még olyan robot is van a piacon, amelybe több ezer évnyi buddhista légzéstechnika van beprogramozva és ezzel segíti a pihentető alvást.

illusztráció "Forrás: Getty Images/iStockphoto/Chutima chaochaiya/Chutima Chaochaiya "

A matracok iránti kereslet is magasabb, mint valaha, emiatt ez a szegmens is hihetetlen növekedésen ment keresztül. A Casper matrac szaküzlet az Egyesült Államokban 2015-ben 100 millió dollár értékben adott el matracokat, alig egy évvel indulása után. A Egyesült Államokban a Simba is hasít, ugyan csak 2016-ban indult, de jövőre ők is elérik a 100 milliós eladást.

Az applikációk is hasonlóan sikeresek.

A The Pzizz 2016 októberében indult világhódító útjára, ma pedig már JK Rowling író is a kedvencei között tartja számon. Az orvosi háttérrel rendelkező alapító, Rockwell Shah, azután készítette el a telefonos alkalmazását, miután rájött, hogy az alváshiány óriási probléma világszerte. A Pzizz dinamikus hanghatások segítségével hoz álmot a felhasználó szemére, de emellett légzéstechnikákat és izomlazító technikákat is tanít, hogy egyszerűbb legyen a pihenés.

Dr. Guy Meadows, a Speel School alapítója szerint valóban válságról van szó és a népesség kezdi elhanyagolni az alvást, ez pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár, valamint a munka és a magánélet rovására is megy. Egy klinikai tanulmány szerint a rossz éjszakai alvás az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát is növeli, a későn kelők pedig korábban halnak meg.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/© Rido/Ridofranz

A gyermekek világszerte egyre kevesebb időt töltenek alvással, ebben pedig az internet megjelenésének és térhódításának is nagy szerepet van. Az Egyesült Királyságban a 14 év alattiak között előforduló alvási rendellenességek száma megtriplázódott az elmúlt tíz évben. Az Egyesült Államokban pedig a felnőttek harmada nyíltan bevallja, hogy az egészségügyi előírásoknál kevesebbet alszik.

A New York-i metrón annyian alszanak el naponta a kimerültségtől, hogy Bill de Blasio polgármester figyelmeztette a szundikálókat, hogy a jövőben a rendőrség fel fogja ébreszteni őket.

A tudósok és a vállalkozók is egyetértenek abban, hogy a digitális fejlődés a legfőbb oka annak, hogy az emberek többsége mindig talál jobb elfoglaltságot az alvásnál. Egy sorozat, vagy film megtekintése a Netflixen, egy jó videójáték vagy végigpörgetni az Instagram üzenőfalat mindig jobb időbefektetésnek tűnik, mint pusztán aludni.

illusztráció Forrás: Getty Images/gilaxia/Gilaxia

Meadows kifejti, hogy mivel folyamatosan kapcsolatban vagyunk a berendezéseinkkel, ezért az agyunk sosem kapcsol ki, így nincs meg a természetes levezetés alvás előtt, hiszen még egy perccel a lefekvés előtt is a telefont nyomkodjuk, vagy a tévét nézzük. A technológia fejlődése miatt, az emberek elkezdtek többet élni éjszaka és ennek az alvás látta kárát.

Az alvás valódi luxussá vált, hiszen a gazdagabb országok lakói lényegesen többet pihennek, mint a szegényebb államokban élők. Persze a fejlett országokban is nagy különbségek vannak és erre hívja fel a figyelmet egy 2006-os tanulmány, amelyet a University of Chicago végzett. Kiderült, hogy a gazdag, fehér, felnőtt nők alszanak a legtöbbet és az ő alvásuk minősége is sokkal jobb az átlagnál.