Elképesztő mértékben drágul az alumínium

alumínium doboz
Lakossági közreműködés nélkül nem lehet teljesíteni az újrahasznosítási célokat (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Régóta nem látott szintre emelkedett az alumínium ára kedden, és szakértők szerint további drágulás várható a Ruszal orosz alumíniumipari céggel szembeni amerikai embargó hatására.
Vágólapra másolva!

Az alumínium ára kedden napközben 2011 szeptembere óta legmagasabb szinten, 2.435 dolláron (611 ezer forint) állt tonnánként.

A CRU Group tanácsadó szerint ha a jegyzés áttöri a 2.800 dolláros (700 ezer forint) ellenállási pontot, akkor 3 ezer dollárig (750 ezer forint) is emelkedhet az alumínium ára. Ezen a szinten legutóbb 2008-ban volt jegyzés.

Az alumínium áprilisban csaknem 20 százalékkal drágult a londoni fémtőzsdén (LME).

Illusztráció Forrás: AFP/Philippe Lopez

Az áremelkedés azt követően indult, hogy két hete az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta az orosz Ruszal céget, amely a világ második legnagyobb alumíniumipari vállalata. A Ruszal adja a világ alumíniumtermelésének 6-7 százalékát.

A Ruszal termékeinek mintegy ötödét az amerikai piacon értékesítette.

Elemzők szerint nagy eséllyel csődbe is juthat a cég, ha nem sikerül közvetett módon, harmadik fél bevonásával fenntartani az amerikai kivitelt.

Szakértők szerint egyértelműen Kína lenne a nyertese annak, ha a piacról kiesne a Ruszal, vagy akár látványosan gyengülnének pozíciói.

A Ruszal Hongkongban jegyzett részvényének árfolyama a múlt héten mintegy felére esett. A konkurens kínai China Hongqiao Group és Alumina árfolyama 1,4 százalékkal, illetve 5,2 százalékkal emelkedett.