Milliárdokkal tartozik a NAV legnagyobb adósa

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás, bevallás, SZJA, SZJA bevallás, Személyi jövedelemadó, SZJA bevallás,
NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevallás, SZJA, SZJA bevallás, Személyi jövedelemadó, SZJA bevallás, 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 98 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt az első negyedévben, a lista élén március végén a budapesti székhelyű Optic Objekt Kft. állt 3,106 milliárd forint tartozással, amiből 1,647 milliárd forint adóhiány, 1,459 milliárd forint pedig bírság volt.
Vágólapra másolva!

A NAV negyedévente teszi közzé honlapján azok listáját, akiknél az előző negyedévben jogerőre emelkedett határozatában magánszemélyeknél tíz millió, más adózóknál száz millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg. Az első negyedévben 98 adózónál tártak fel nagy összegű adóhiányt, közülük 40 társaság, 58 pedig magánszemély.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A mostani listán a második helyet – a jogkövetkezményeket is beleértve – egy magánszemély, a budapesti lakcímű Huszpán Csaba "érdemelte" ki 1,960 milliárd forintos tartozással. Ez úgy jött össze, hogy a 651 millió forint adóhiányt 1,310 milliárd forint bírsággal fejelte meg az adóhatóság.

Egymilliárd forint feletti összeget követel a NAV két további magánszemélytől is: az érvényes magyarországi lakóhellyel nem rendelkező Hargitai Gábortól 1,373 milliárd forintot (484 millió adóhiány plusz 889 millió forint bírság), a vecsési Tihanyi Zoltántól pedig 1,024 milliárd forintot (327 millió adóhiány plusz 697 millió bírság).

A jogkövetkezményekkel együtt 500 millió forintnál nagyobb összeget – a már ismertetett eseteket is beleértve – 16 adózótól követel a NAV, közülük 6 magánszemély. A magánszemélyek közül 29-nek van százmillió forintnál nagyobb tartozása.