Mintegy 24 kilométeres fal védi a világ legritkább ásványát

Tanzanit, ásvány
A model poses with a tanzanite gemstone expected to fetch at auction, between Ł 180,000-45,000 GBP (250,000-305,000 Euros, $ 280,000-340,000 USD) at a press preview in London on July 8, 2015 as part of a forthcoming sale of The David Jerome Collection, one of the UK's largest collection of gemstones ever to be auctioned. AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N / AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N
Vágólapra másolva!
Elkészült az a hatalmas, 24 kilométer hosszú fal, amely a világ legritkább, a Földön egyetlen helyen előforduló ásványát védi a fosztogatóktól és tolvajoktól és a drágakő-csempészektől. Tanzánia kormánya a korrupcióellenes intézkedések részeként húzta fel a masszív létesítményt északi bányái köré, hogy megvédje a gyémántnál is ritkább drágakövet.
Vágólapra másolva!

Az értékes tanzanitot nagyon kedvelik mind az ékszerek készítői, mind azok viselői. Tanzánia országa jelentős bevételre tesz szert a csak a területén fellelhető ásványkincs értékesítéséből, a kormány pedig látványos lépést tett, hogy megvédje a bányászati területeket – számolnak be róla hírportálok.

Tanzanit kövek Forrás: AFP/Matt Brown

A Kilimandzsáró ékessége

A Kilimandzsáró közelében élő maszáj közösségek legendája szerint, a régi időkben nagy szárazság, majd tűzvész pusztított a területen. A tűz eloltása után a maszájok a talajban észrevették a gyönyörű, sötétkék színű köveket.

A világ meglehetősen későn, 1967-ben találkozhatott csak az értékes kövekkel,

amikor is a maszájok megmutatták azok fellelési helyeit egy indiai drágakő-vadásznak.

Később bebizonyították, hogy a tanzanit több ezer évvel korábbi vulkánkitörésnek, illetve a hőreakciónak köszönheti létét.

A tanzanitot jelenleg is csak ebben a térségben lehet megtalálni. Gyakran összetévesztik a zafírral, amely jelenleg drágább, mint a Kilimandzsáró kövei, noha ez utóbbiak ára is erősen emelkedik. Az általában sötétkék vagy lila árnyalatú tanzanit napfény hatására vöröses árnyalatban pompázik.

A képen látható tanzanit drágakő értéke több százezer dollár Forrás: AFP/Niklas Halle'n/Niklas Halle'n

A maszájok a tanzániai piacokon időnként most is megjelennek nyerskövekkel, de ezek többsége - mivel csiszolatlan - a drágakövek piacán nem képvisel komoly értéket. Viszont előfordult már az is, hogy éppen egy különleges darabot kínáltak fel a kíváncsi bámészkodóknak.

Az eddigi legnagyobb tanzanit amit találtak, 16 839 karátos volt, közel 3,5 kilogramm súlyú. 2005-ben került elő.

Könnyen lehet azonban, a tanzanithoz a jövőben a jelenleginél is szigorúbb keretek között lehet csak hozzájutni. A tanzániai kormány ugyanis bejelentette, befejeződött annak a falnak az építése, amely a tanzanitbányák és lelőhelyek védelmét szolgálja. A The Great Mirerani Wall átadását nagy felhajtás övezte, amelyre maga az ország elnöke is ellátogatott.

Bő fél év alatt felhúzták

A dodomai kormány még 2017 szeptemberében rendelte el a 24 kilométer hosszú fal felépítését, amit aztán a hadsereg húzott fel. Kassim Majaliwa miniszterelnök most, a fal munkálatainak befejezése után, azt mondta a törvényhozásban, hogy az idei első negyedévben az ország 316 ezer dollár (kb. 83 millió forint) tiszta nyereségre tett szert a tanzanit kereskedelméből. Ez négyszerese az egy évvel korábbi értéknek.

A kormányfő ezzel megerősítette, hogy igenis indokolt volt a fal megépítése, hiszen így azzal valóban

az egyedi jellegű, csak a területen található köveket, illetve az azok révén realizálható gazdasági eredményeket védik.

A fal megépítése 3,5 millió dollárt emésztett fel.

24 kilométer hosszú fallal védik a lelőhelyeket (illusztráció) Forrás: Pixabay

A fel megépítéséről akkor döntöttek, amikor a 2015-ben hatalomra jutott új elnök, John Pombe Magufuli, tavaly elrendelte a bányavállalatokkal kötött megállapodások újratárgyalását. A nemzetközi cégekkel kötött szerződések kérdése mellett,

az értékes nyersanyagok és ásványkincsek csempészete és tolvajlása, a legtöbb afrikai országnak, így Tanzániának is gondot okoz.

Az ország gazdasága a legerősebb a térségben Etiópia és Kenya teljesítménye után, a tanzanit pedig – a kizárólagos előfordulás révén – unikális lehetőséget jelent az államnak. A tanzanit jelenlegi legnagyobb felvásárlói a kínai ékszergyártók.

A tanzanit legnagyobb felvásárlói a kínai ékszerkészítők Forrás: Getty Images/WireImage/Amy Graves

Magufuli elnök hatalomra kerülése után keményen fellépett a korrupció ellen, hadjárata során nem kímélte a legmagasabb rangú állami hivatalnokokat sem. A fal megépítését az elnöki terv részének tekinti a kormány. Magufulit ugyanakkor sok kritika éri emberi jogi szervezetek részéről, mivel egyes intézkedéseit túlzónak és diktatórikus jellegűnek tartják.