Óriásit drágulhat a benzin az egész világon

mol benzinkút töltőállomás
Salgótarján, 2011. április 6. A MOL Nyrt. alkalmazottja cseréli az üzemanyag ártábláját egy salgótarjáni benzinkútnál. Történelmi csúcsra emelkedett a benzinár, bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
A Közel-Kelet több országát sújtja jelenleg konfliktus. Ezek mind olyan kockázatok, amelyek érzékenyen érinthetik az olajkínálatot, így nem csoda, hogy az olaj árfolyama hároméves csúcson van, ráadásul Szaúd-Arábia még feljebb is nyomná azt.
Vágólapra másolva!

A kőolaj árfolyama hároméves csúcson van. Az olaj árának emelkedésében a szíriai válság mellett az is közrejátszott, hogy Szaúd-Arábiára több rakétát is kilőttek lázadók. Az egyik a fővárost, Rijádot célozta meg, míg egy másik a déli határnál, Najran közelébe robbant fel a levegőben – írja a CNBC.

Halid al-Falih szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter nyilatkozik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének gyűlésén Forrás: MTI/EPA/Lisi Niesner

Utóbbi helyszín azért érdekes, mert a közelben található a szaúdi állami olajvállalat, a Saudi Aramco székhelye is.

Nem csoda, hogy a forró közel-keleti helyzetre való tekintettel az olaj árfolyama megugrott.

A Brent-keverék már 71,93 dollárba kerül, míg a WTI-keverék hordónként 66,85 dolláron áll.

A Brent árfolyama Forrás: Oilprice.com

A WTI-keveréke utoljára 2014. decemberében volt ilyen drága,

hasonlóan 3 éves csúcson van a WTI is,

amely 2014. novemberi rekordot döntött meg.

A WTI-keverék Forrás: Oilprice.com

Ráadásul úgy tűnik, hogy ez még messze nem a vég, hiszen Szaúd-Arábia 80 dolláros hordónkénti árfolyamot szeretne, mégpedig azért, hogy felértékelődjön az Aramco ára a cég tőzsdére lépése előtt – írja a Business Insider.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) ezt az árat kissé magasnak tartja, ami azért üthet vissza, mert így viszont megnőhet a kereslet az amerikai palaolaj iránt.

Természetesen az árfolyam emelkedése hatással lehet a magyar üzemanyagárakra is.

Jelenleg a benzin átlagára 367 forint literenként, a gázolajé pedig 371 forint.

A már említett 2014. novemberi árszint Magyarországon a következő volt: a gázolaj 381 forint, míg a benzin 364 forint volt.

Az autósok nem örülnének, ha visszatérne a 2014-es árszint Forrás: MTI

Ettől a jelenlegi árak nincsenek messze,azonban 2014. októberében a dízel literenkénti árfolyama 404, míg a benziné 388 forint volt, ami már jelentős drágulást jelenthetne a magyar kutakon.