Vágólapra másolva!
Az Uber Technologies nemrég jelentette be, hogy eladja Délkelet-Ázsiában érdekeltségeit a rivális Grab vállalatnak. A megállapodás értelmében a Grab minden Uber-műveletet átvesz az amerikai cégtől – ez 620 millió potenciális ügyfelet jelent –, valamint az UberEats élelmiszer-szállítási szolgáltatás is a szingapúri vállalathoz kerül.
Vágólapra másolva!

A végleges megállapodás értelmében az Uber 27,5, százalékos részesedést szerez a Grabben, és a vezérigazgató csatlakozik a szingapúri székhelyű társaság igazgatótanácsához – adta hírül a Bloomberg News.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Mindkét cég legnagyobb részvényese a SoftBank Group, amely azt szeretné, hogy 2025-re 20,1 milliárd dolláros vállalatot építsenek ki az autómegosztó szolgáltatások ázsiai piacán.

A SoftBank februárban közzétett jelentése szerint Ázsiában naponta 45 millió alkalommal vesznek igénybe autómegosztó szolgáltatást,

ebbe nemcsak az Uber vagy a Grab, hanem az indiai Ola és a kínai Didi is beletartozik.

A San Franciscó-i székhelyű Uber távozása az ázsiai piacról nem volt meglepő, hiszen 2016-ban már eladta kínai üzleti tevékenységét a Didinek, majd 2017-ben az oroszországi érdekeltségein adott túl.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A bejelentés hatására a ComfortDelGro, Szingapúr legnagyobb taxi társaságának részvényei 3 százalékkal emelkedtek.

– nyilatkozta Anthony Tan, a Grab vezérigazgatója.

Az öt éve alapított Grab szolgáltatásai a felvásárlás előtt nyolc országban, és több mint 160 városban voltak elérhetők.