A magyar gazdaság teljesítménye a magyar emberek munkájának eredménye

Szijjártó Péter
Budapest, 2018. március 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az autóipari beszállító Novus Interiör Hungary Kft. új gyártócsarnokának átadásán Nagyvázsonyban 2018. március 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A 2017. évi 4 százalékos gazdasági növekedés a magyar emberek teljesítményének köszönhető – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Nagyvázsonyban a Novus Interiör Hungary Kft. új gyártócsarnokának avatásán.
Vágólapra másolva!

Elmondta, 2010-ben Magyarországon 12 százalék felett volt a munkanélküliség, most viszont 3,7 százalék, ami új kihívásokat jelent. A Magyarországra betelepülő beruházóknak így azt a kérdést kell megválaszolni, vajon lesz-e elég munkaerő.

Szijjártó Péter szerint a nagyvázsonyihoz hasonló beruházások azt mutatják, hogy "Magyarország minden szegletében meg tudjuk teremteni annak a feltételeit, hogy az új munkaerő-igényeket ki tudjuk elégíteni".

A Novus Interiör Hungary Kft. félmilliárd forintot meghaladó sajáterős beruházásával kétezer négyzetméteres gyártócsarnokot épített Nagyvázsonyban. Az autóipari beszállító vállalat 2019-ig két ütemben megvalósuló, összességében több mint egymilliárd forintos beruházásával hetven új munkahelyet teremt a térségben.

Szijjártó Péter az átadón Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A külgazdasági és külügyminsizter elmondta: a svéd tulajdonos magyarországi fejlesztése mellett szól, hogy Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb adók, az oktatási rendszer kellő számban és színvonalon tudja biztosítani a munkaerőt, Európa legrugalmasabb munkajogi rendszere jött létre, mely a munkáltatók és a munkavállalók jogait egyensúlyban kezeli, emellett mára Közép-Európa logisztikai központja is egyértelműen Magyarország. A legfontosabb azonban az, hogy a svéd tulajdonos meg van elégedve a magyar emberek teljesítményével.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a magyar autóipar teljesítménye alapvetően határozza meg a magyar nemzetgazdaság teljesítményét, a magyar ipari kibocsátás 28,7 százaléka az autóiparból származik. Tavaly a magyar autóipar termelési rekordot ért el, nyolcezer milliárd forintnyi értéket állított elő, aminek 92 százaléka exportra ment. Ez azt bizonyítja, hogy nemzetközileg is versenyképes a magyar autóipar.

A miniszter kitért arra is, hogy:

Magyarország és Svédország között tavaly jelentősen nőtt a kereskedelmi forgalom, és úgy haladta meg a kétmilliárd eurót, hogy a magyar export 21 százalékkal növekedett és megközelítette a másfél milliárd eurót.

Ennek a másfél milliárd eurós kivitelnek 18 százalékát az autóipar adta.

Fenyvesi Zoltán,a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta: Veszprém megye 3,5 százalékos munkanélküliségi mutatójával Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő térsége. A munkahelyteremtő beruházás jelentőségéről szólva azt mondta: amellett, hogy csökkenti a térségben az ingázók számát, a település adóbevételét is növeli.

Björn Hedenberg svéd cégtulajdonos mérföldkőnek nevezte a beruházást az 1998-ban alapított nagyvázsonyi gyár életében, és "optimizmusra okot adónak" nevezte a fejlesztést Fábry Szabolcs Nagyvázsony független polgármestere is.

Kis-Kapin Károly cégvezető elmondta: az első ütemben az új gyártócsarnok öt hónap alatt épült fel, a következő ütem pedig a fejlesztési és logisztikai kapacitások növeléséről szól majd.

Elektronikusan leadott beszámolója szerint a Novus Interiör Hungary Kft-nél 2016-ban 118, az azt megelőző évben 106 ember dolgozott. A társaság nettó árbevétele 2016-ban 1,7 milliárd forint volt, 2015-ben pedig meghaladta az 1,3 milliárd forintot.