Elkelt a világ ötödik legnagyobb gyémántja

Legend of Lesotho, gyémánt
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb gyémántja 40 millió dollárért talált gazdára egy árverésen. A 910 karátos Lesotho Legend Antwerpenben kelt el - közölte a Gem Diamonds. A vállalat idén bányászta ki a golflabda méretű gyémántot Afrikában.
Vágólapra másolva!

A 40 millió dollárért elkelt Lesotho Legend a Gem Diamonds eddigi legértékesebb gyémántja, de vannak más vállalatok, amelyek még ennél is többet tudtak kaszálni. A Lucara Diamond tartja a rekordot, ők még tavaly árverezték el 813 karátos gyémántjukat 63 millió dollárért.

Egyidejűleg egy másik, 1109 karátos gyémántot is találtak, amelyet 53 millió dollárért tudtak értékesíteni és jelenleg is ez a történelem második legdrágább gyémántja.

Legend of Lesotho Forrás: Gem Diamonds

A lesothói bánya, ahol a Lesotho Legend-et is megtalálták, híres a gyémántjai minőségéről és méretéről, az ott bányászott gyémántoknak van a legmagasabb átlagos eladási ára.

Az 1500 dolláros átlagáruk egyébként nagyjából 20-szor magasabb, az ipari átlagnál.

A Gem Diamonds 2015-ben egy 357 karátos követ adott el 19,3 millió dollárért, 2006-ban pedig megtalálták a 603 karátos Lesotho Promise névre keresztelt gyémántot.

A bányavállalat idén már hat olyan követ talált, amelyek 100 karátnál nagyobbak, ezzel pedig fennállásuk legjobb évére számítanak úgy, hogy 2018 jelentős része még hátra van.