Női vállalkozások a világban

Francoise Bettencourt-Meyers
Vágólapra másolva!
A Forbes magazin nemrég közzétette a világ milliárdosainak évenkénti rangsorát, ami immáron 2.208 nevet tartalmaz, ráadásul közülük 256 nő, és bár ez még mindig csak a lista 12 százaléka, de így is rekordnak számít. Ugyanakkor a női tulajdonú vállalkozások legnagyobb aránya nem a legnagyobb gazdaságokban található.
Vágólapra másolva!

A Forbes listájának top huszas részlegébe így is csak két nő tudott bekerülni: Alice Walton, aki apja után örökölte a Walmartot a tizenhatodik helyen áll 46 milliárd dolláros vagyonnal, míg

Françoise Bettencourt Meyers a L'Oréal jelenlegi vezetője a tizennyolcadik a maga 42,2 milliárd dolláros vagyonával.

A női milliárdosok nagy része családi örökség révén került fel a listára, és csupán 72 olyan név szerepel rajta, ahol a sikeres ember maga kovácsolta szerencséjét. Közülük is Zhou Qunfei hongkongi milliárdos a leggazdagabb – cége az okostelefonok kijelzőjével foglalkozik –, vagyonát 7,8 milliárd dollárra becsüli a magazin.

Francoise Bettencourt-Meyers Forrás: AFP/Martin Bureau

Nem meglepő módon a legtöbb női milliárdos az Egyesült Államokban és Kínában van, vagyis a világ első és második legnagyobb gazdaságában.

Ugyan sok nő örökölte a vagyonát, kitartó munkájukkal az örökséget tovább tudták vinni és fejleszteni, például az ausztrál bányászmágnás, Gina Rinehart (17,2 milliárd dolláros vagyonával a 69. helyen áll) vagy a német ipari vezető, Susanne Klatten (25 milliárd dollárral a harminckettedik).

A listán szereplő legfiatalabb női milliárdos a 21 éves norvég Alexandra Andresen, aki az 1.650. helyen áll 1,47 milliárd dollárral, és a családi tulajdonban lévő fedezeti alapban tevékeny. A legidősebb pedig a 93 éves perui Ana Maria Brescia Cafferata, akinek a cége a világ halkitermelésének nagy részét irányítja, és ezzel az 1.561. helyen áll a maga másfél milliárdos vagyonával.

Susanne Klatten Forrás: AFP

De nemcsak a milliárdosok körében változott a nemek aránya: a Mastercard Női Vállalkozói Indexe második alkalommal vizsgálta a világ országainak női tulajdonú, vagy nők által vezetett cégeit. A kutatás szerint az erős alappal induló, új női vállalkozások világszerte fejlődést mutatnak, mindezt annak ellenére, hogy jelentős akadályokkal kell megküzdeniük, amelyeket a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés állít eléjük a különböző társadalmakban.

A legjobb 10 ország, ahol a nők kedvező helyzetből indíthatnak vállalkozást

  1. Új-Zéland
  2. Svédország
  3. Kanada
  4. Egyesült Államok
  5. Szingapúr
  6. Portugália
  7. Ausztrália
  8. Belgium
  9. Fülöp-szigetek
  10. Egyesült Királyság

Az indexből kiderül, hogy az erős támogatói háttérrel rendelkező fejlett országokban is tetten érhető a nők hátrányos megkülönböztetése. Új-Zélandon például a társadalom kevéssé elfogadó a női vállalkozókkal szemben, akik ennek ellenére az Index legelső helyéig emelték az országot immáron második éve.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Neustockimages/Neustockimages

Magyarország az összesített index 41. helyén végzett. Ez az eredmény több alpontszámból áll össze, ezekben pedig felemás eredményeket jeleznek a magyar mutatók.

A női vállalkozások aránya hazánkban 28,1 százalék, vagyis szinte minden harmadik üzlet tulajdonosa vagy vezetője nő. Ezen felül sok női vezető található a cégek élén.

A női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozások magas arányának köszönhetően ebben a tekintetben a 12. helyen szerepelünk világviszonylatban. Ám nem olyan jó a helyzet, ha például azt vizsgáljuk, hogy a nők a férfiakhoz képest mennyire könnyen jutnak pénzügyi támogatáshoz, mennyi megtakarításuk van, vagy segítik-e őket vállalkozói programok. Ebben a tekintetben Magyarország a 43. helyen áll a listában.

A kutatás szerint a vállalkozók lehetőségei nem feltétlenül vannak összefüggésben az adott ország gazdasági fejlettségével.

Az olyan fejlődő országok, mint Ghána (46.4 százalék, ez a legmagasabb arány), Malawi, Nigéria vagy Uganda (33,8 százalék) és Vietnám (31,3 százalék) esetében magasabb a női vállalkozók aránya több fejlettebb országéhoz képest is.

Ezekben az országokban a nők a szükségtől vezérelve vállalkoznak, őket a pénzügyi tőke és a támogató szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya mellett a túlélés is ösztönzi.

Érdekesség hogy a női tulajdonú vállalkozások aránya az összes vállalkozáson belül Oroszországban a második legmagasabb – 34,6 százalékkal, míg az index lista első helyezett Új-Zélandnál 33 százalék ez az arány.