Nem mindenkinek nőtt egyforma arányban a fizetése a Lidlnél

Horizontal
A person leaves with their goods in plastic carrier bags after shopping at a branch of Lidl in south Londo on January 10, 2018. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is megírta, a Lidl január második felében komoly, átlagosan 20 százalékos béremelést jelentett be munkavállalói számára. Most kiderült, hogyan valósul ez meg a gyakorlatban.
Vágólapra másolva!

Nem úgy jön ki a 20 százalék, ahogy azt a munkavállalók várhatták. A Pénzcentrum írt arról, hogy egy felháborodott munkavállaló ír nekik arról, hogy van, akinek mindössze néhány százalékot nőtt a bére.

Kiderült a gyakorlatban is, mennyit is visznek haza a munkavállalók a korábban bejelentett 20 százalékos béremelés után (illusztráció) Forrás: AFP/Justin Tallis

Fordulópontként várták március 1-ét

A Lidl Magyarország 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét - írta meg az Origo. Ebből az átlagos emelésből aztán a gyakrolatban - úgy tűnik - sokszor csak néhány százalék lett.

A kétszámjegyű emelésnek nem mindenki örülhet. Ahogy a portál is beszámol arról, volt, aki ennél a valóságban jóval kevesebbet kapott. Az oda küldött panaszlevelében egy Lidl alkalmazott elárulta,

Jelzése szerint a lánc egyik vidéki raktárában, ahol ő is dolgozik immár 5 éve a béremelés az alábbiak szerint alakult:

A dolgozó ezek fényében nem érti, hogyan jött ki a 20 százalékos átlagos emelés a fizikai dolgozók körében.

A Lidl bértáblája

A portál megkereste Dulin Juditot, a Lidl Magyarország HR vezetőjét. A HR-igazgató elárulta, a bejelentett 20 százalékos béremelés - ahogy azt eddig is kommunikálták, nemcsak a sajtóban, hanem a belső kommunikációs csatornákon keresztül a dolgozók felé is - átlagos értéket takar.

A Lidl Magyarország legtöbb pozíciójánál 3 lépcsőből álló bérkategória rendszer működik, a béreknek pedig van felső korlátja, ami a bérpiac adottságaihoz van beállítva.

Az alacsonyabb besorolásban lévő kollégáknál magasabb volt az emelés, mint azoknál, akik a bértábla felsőbb kategóriájába esnek.

- mondta Dulin Judit.

A HR vezető a Pénzcentrumnak is elküldte a láncnál korábban és jelenleg alkalmazott alapbér táblát, nyilakkal is jelölve a 2017-ről 2018-ra történő alapbér emeléseket. Látható, hogy az 1-es és 2-es bérkategóriában a legtöbb pozíciónál meghaladja a 20 százalékot a béremelés, a legfelső bérkategóriában végrehajtott bérfejlesztés azonban jóval elmarad az alsóbb kategóriák átlagos értékétől.

A Lidl táblázata a béremelésről Forrás: Lidl Magyarország

A táblázat jobb oldali oszlopából viszont az is kiderül, hogy az átlagos emelés nem tartalmazza az utolsó bérkategóriák emelkedését.