A SpaceX elárasztaná a világűrt műholdakkal

SpaceX
A SpaceX startja a floridai Cape Canaveral űrkikötőből
Vágólapra másolva!
A világon jelenleg az internet átlagos sebessége 5,6 megabit másodpercenként. Ezt szeretné Elon Musk és a SpaceX feltornázni 1 gigabitre. A cél érdekében a vállalat éveken belül eláraszthatja az űrt műholdakkal, méghozzá kétszer annyi eszközzel, mint amennyit az elmúlt 60 évben összesen fellőttek. Fellőtték az első két tesztműholdat.
Vágólapra másolva!

A Föld körül napjainkban is rengeteg műhold kering. A Pixaltics hivatalos fellövési adatokra hivatkozva azt állítja, hogy 2017-ben 4365 műhold keringett földkörüli pályán, ami 8,91 százalékos növekedés 2016-hoz képest.

Csak 2017-ben 357 objektum került az űrbe, ami 50 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt.

Ha ezek a számok magasnak tűnnek, akkor gyakorlatilag nincsenek jelzők a SpaceX tervére. Elon Musk űripari vállalata ugyanis

összesen 11 925 műholdat tervez fellőni.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi összes műhold közel háromszorosa kerülne az űrbe.

A Falcon 9 rakéta a floridai Cape Canaveral űrközpont kilövőállásánál Forrás: MTI/EPA/SpaceX/-------------------

Miért teszi ezt Elon Musk?

A nagyszabású terveiről ismert amerikai milliárdos nemcsak a közlekedést próbálja megreformálni elektromos és önvezető autóival, illetve extragyors alagútjaival, hanem az űrutazást is. Egyik terve, hogy az ember bolygóközi lénnyé váljon, azaz több bolygón is lakhasson.

Mivel ezt szerinte csak olyan rakétákkal lehet megvalósítani, amelyek többször használhatóak,

ezért kifejlesztette a visszatérésre alkalmas rakétákat,

amivel azonban egy másik álmát is megvalósíthatja Musk.

Elon Musk Forrás: AFP/Hector Guerrero

A terv a világ teljes lakosságának lefedése szupergyors internettel, amelyet a milliárdos műholdak segítségével akar megvalósítani. Mivel a SpaxeX Falcon rakétái jóval gazdaságosabban szállítják az űrbe az eszközöket, így Musk cége lehet az új piacvezető ezen a téren.

Ezt bizonyítandó, a SpaceX közel 12 ezer műholdat akar beüzemelni, ennek első lépéseként február 22-én 14 óra 17 perckpr a Falcon 9-es útnak indult,

és két műhold már földkörüli pályára is állt.

A vállalat nem csak a saját kísérleti műholdjait lövi fel, hanem egy spanyol cég műholdját is.

A világot elárasztó műholdas projekt neve a Starlink nevet kapta.

Ennek keretén belül 4425 műhold keringene a Föld körül 700-800 mérföldes (1125-1290 kilométeres) távolságban.

Emellett alacsonyabb pályára állítanának 7500 kisebb eszközt is, így csak a SpaceX egymaga megduplázná a valaha űrbe kilőtt objektumok számát – írja a Business Insider.

A SpaceX startja a floridai Cape Canaveral űrkikötőből Forrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Julian Leek

Egyelőre az ipari mennyiségű kilövéshez még hiányoznak a szükséges engedélyek, de a Microsat-2a és Microsat-2b tesztműholdakkal már meg lehet vizsgálni a koncepció hatékonyságát.

Az UNESCO jelentése szerint jelenleg a világ lakosságának 57 százaléka,

4,2 milliárd ember még mindig offline, azaz internetmentes környezetben él.

A terv szerint a műholdak olcsó, földön elhelyezett állomássokkal fognak kommunikálni, és azok továbbszórják az 1 gigabites netet. A jelenlegi globális átlag 5,6 megabit,

ami 180-ad része a SpaceX terveinek.

A Falcon 9 már korábban is szállított műholdakat az űrbe Forrás:Spacex

A tervek szerint az így sugárzott netet egy viszonylag kis eszközzel lehetne fogni, amelynek ára (egy 2015-ös becslés alapján) majd 100 és 300 dollár (25-75 ezer forint) közé fog esni.

Az ötletben óriási üzleti lehetőség van, amibe még az is belefér, hogy egyes rászoruló régiókban ingyen, vagy nagyon kedvezményes áron jutna el az internet.