Soha ennyi pénz nem cserélt még gazdát mobilfizetéssel

China's Alipay mobile payment introduced in Denmark China Chinese mobile payment Alipay Alibaba
--FILE--Customers use Alipay's facial recognition payment service of Alibaba Group at a restaurant in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 2 September 2017. The world's leading mobile payment platform Alipay was launched in Denmark on Monday, enabling its Chinese users to enjoy its fast and convenient payment service when they travel to the Nordic country. Operated by Ant Financial Services Group, an affiliate company of China's Alibaba Group, Alipay users can hail a taxi, book a hotel, buy movie tickets, pay utility bills, make appointments with doctors, or purchase wealth management products directly from within the app.
Vágólapra másolva!
Új, technológiához köthető pénzügyi rekordot állított fel Kína 2017 októberében – jelenti a Xinhua hírügynökség. Erre a hónapra akkora forgalmat értek el a mobilfizetésselt éves viszonylatban nézve, mint azelőtt senki más a világon. Felfoghatatlan nagyságú számok következnek.
Vágólapra másolva!

Tavaly októberben Kína felállította a mobilfizetések összesített értékének eddigi világrekordját. Az év elejétől eltelt tíz hónapban több pénz áramlott ilyen módon a gazdaságban, mint 2016 egész évében.

Kína harca a készpénz és a hitelkártya ellen

A mobilfizetési megoldások dinamikus tempóban terjednek országszerte. Ezek lehetővé teszik a mindennapos vásárlásokat éppúgy, ahogy a pénzügyek nyomon követését, és

ehhez még csak pénztárcát sem kell a felhasználónak magánál hordania.

2017 októberére Kína felállította a mobilfizetések nagyságának eddigi világrekordját Forrás: Imaginechina/Xu hui - Imaginechina/Xu Hui

A megoldások elterjedését segíti az is, hogy a kínai adatok szerint, tavaly június végén az országban 724 millióan használtak mobiltelefont. A mobillal rendelkezők mintegy 35 százaléka rendszeresen használ mobilfizetési megoldásokat, míg közel 32 százalékuk, továbbra is a készpénzt vagy a különböző bankkártyákat részesíti előnyben vásárlásaikor.

Mindazonáltal úgy tűnik,

Kínában lassan de biztosan, visszaszorul a bankkártyák használata.

Az előtérbe kerülő mobilfizetési megoldások közül a piacvezetőket a két óriás, az Alibaba és a Tencent szállítja, így ez a két vállalat uralja ezt a piacot.

Sok nulla a pozitív egész szám után

A tavalyi év október hónapjáig – januártól számítva – Kínában 81 ezer milliárd jüant fizettek ki mobilfizetési megoldásokkal. Ez dollárban 12,77 billió amerikai dollár. Ügyelve az amerikai angol és az európai angol nyelv eltérő kifejezésére a hatványképzésben, ez, másképp kifejezve,

több mint 12 ezer milliárd dollárt jelent.

Jack Ma, az Alibaba vezére: ez és a Tencent uralja a kínai piacát a mobilfizetési szolgáltatásoknak Forrás: Imaginechina/Tu meifei - Imaginechina/Tu Meifei

Ezt pedig felesleges átváltani forintra. Az éves magyar GDP sokszorosa kitelne ekkora summából, sőt, valójában a legegyszerűbb úgy utalni rá, mint ami nagyságrendileg is többszöröse a hazai bruttó nemzeti összterméknek.

2016-ban egész évben 60 ezer milliárd jüannyi volt a mobilfizetés összesített volumene. Így a 2017 első tíz hónapján összehozott szám önmagában közel 38 százalékos növekedést jelent.